Våre politikere har ansvaret. Tingnes legesenter må sikres

Av
DEL

LeserbrevJeg har drevet i landbruket mer enn 50 år og vet hvor fort ulykker og skader kan inntreffe.
Gården er en farlig arbeidsplass. Statistikk viser at landbruket er spesielt ulykkesutsatt. Vi har opplevd flere ulykker her på gården, derfor betyr Tingnes legesenter mye.

Jeg vil her trekke frem noen episoder.

Vår sønn var alene på gården. Han skulle felle trær med motorsag i veien ved Helgøya kirke, da det gikk galt, motorsaga skar han stygt i håndleddet, tok både blodårer og sener. Han forsøkte og holde rundt håndleddet, blødende løp han opp til kirken hvor en kirketjener jobbet. Vedkommende kjører han så fort som mulig til legesenteret, der han blir bandasjert og sendt til Elverum, lagt i narkose og operert.

For flere år siden arbeidet en polsk sesongarbeider på potetopptageren. Han overholdt ikke arbeidsinstruksen, krabbet ned i opptageren for å løsne noe mens den var i gang. Han kom alvorlig i klemme og satt pal fast. Det ble ringt 113 og legesenteret. Legen fra Nes kom før ambulansen og kontaktet ambulansehelikopter. Han ble fløyet til Elverum, lå der en uke og måtte siden ligge i ro ytterligere en uke.

For to år siden opplevde vi at en mann på gården får hjerneslag mens han holder på å klargjøre kalkunhuset. Alene som han er i huset blir han liggende livløs på gulvet. Lykken er at elektrikeren som kommer inn for å montere nye lamper, finner mannen. Elektrikeren har bakgrunn fra hjelpekorpset. Han oppfatter situasjonen raskt ringer 113 og mottar instrukser for hva han skal gjøre. Legen fra Tingnes Legesenter kommer først og setter på hjertestarter. Ambulansen kommer senere. En tid etter kommer legehelikopteret og tar mannen med til Oslo. Mannen overlever.

Disse og andre tilfeller rundt på gårder i distriktet, viser at en lege i nærområdet, ikke 25 km unna,- avstanden fra Helgøya til Brumunddal. Dette kan utgjøre forskjellen på liv og død.
Våre politikere sitter i dag med et stort ansvar. Vi håper derfor at de gjør alt for at legesenteret på Tingnes skal bestå, at vi får tilbake de fire hjemlene vi hadde og får beholde dagens leger.
Dersom det ikke skjer noe umiddelbart, er folk på både Nes og Helgøya bekymret for at våre dyktige leger kan si opp sine stillinger og at det da kan bli vanskelig å rekruttere nye fastleger til Nes. Kommunen må gjøre noe nå for rekrutteringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags