Er ikke Næroset snart bra nok for rådmann?

fagernes skole i Næroset

fagernes skole i Næroset Foto:

Av
DEL

LeserbrevBygdene i Ringsaker burde kanskje stå sterkere sammen bak et tydelig krav om satsing i hele kommunen. Kommuneplanen sier følgende: «Ringsakers visjon er Vekst og Utvikling". For å nå dette målet skal kommunen legge til rette for.

  • Et mangfold av attraktive boområder i hele Ringsaker.
  • Synliggjøre og utnytte mangfoldet av muligheter i kommunen.
  • Spille på lag med innbyggerne, offentlige og private aktører. Sikre gode oppvekstmiljø.
  • Utnytte mulighetene som bygdene gir.
  • Bygge ut og rehabilitere skolebygg.


I budsjettdokumentet skriver nå rådmannen: "Det helt vesentlige for Ringsaker kommune er befolkningsvekst. Et livskraftig, attraktivt lokalsamfunn utvikler sine kvaliteter til beste for innbyggerne og ekspanderer.» Da framstår det sjølmotsigende og lite framtidsrettet å foreslå skolenedleggelse i Næroset! Jeg må bare gjenta «mangfold av attraktive boområder», og «spille på lag med innbyggerne, private og offentlige aktører!»


I tillegg til naturlig omsetning frittliggende bebyggelse og småbruk i Næroset, er det nå i privat regi regulert et byggefelt her med plass til 60 boenheter. Feltet er i startfasen, med to hus bygd og ett solgt. Byggmester Kåshagen har med framtidstro investert mer enn 10 millioner her, etter at dagens skolebygg kom på plass for 4 år siden! Aksel Harby kunne endelig våge å investere 40 millioner i ny butikk! Midt i Næroset ligger en stor og annerledes Kiwibutikk, med bank og posttjenester, og ei åpningstid på sju dager og ikke mindre enn hundre timer i uka! Her stopper av og til mer en to tusen biler på tur til og fra fjellet i ei helga. Butikken har 32 arbeidsplasser, til sammen 16 årsverk! Næroset har minst 150 arbeidsplasser av forskjellige slag, i tillegg til landbruket. Vi ha nylig sett at ei mekanisk bedrift med ca. 10 arbeidsplasser har flyttet fra Moelv til Næroset.


Lucky Næroset har opparbeidet 7 mål med parkarealer i sentrum. Fra skoleporten kan du gjennom Trollparken, over 4H øya og videre til båthavna og ytterligere 3 mål fellesarealer. Det er volleyballbane, utescene, bålplass, sanitæranlegg, paviljonger og bord og benker til mer enn hundre personer. Innsjøen Næra, med mange fine holmer, strekker seg langflat ei mil mot nord, og samtidig gir den liv til Moelva, som renner sørover fra demninga i Næroset. Her svever fiskeørna trofast hver sommer, mens kongeørna og hauken oftest viser seg over åsen i øst. Et par steinkast unna, bak Nærvang, ligger det nye byggefeltet. Her er det rett ut i skogen, eller på vannet, sommer som vinter. Det er natur nok å ta av, og et mangfold av løyper og stier. En kjapp skitur, gjerne innom lysløypa, så er du der det blir nytt skianlegg til 15–20 millioner.


Lucky Næroset har bygd over fire kilometer helseveg langs Åsmarkvegen, så skolebarn og andre gående kan ferdes trygt.
Helsevegbru nr. 2, over Moelva ved Kvernstubrua, åpnet nå på 20-årsdagen tell Lucky Næroset. Snart bygges en ny busslomme her i tilknytning til prosjektet. Helsevegen har stor betydning for trygghet, folkehelse og trivsel i Næroset, bygda som ligger en liten halvtimes kjøretur frå både Hamar, Gjøvik, Lillehammer og Sjusjøen.


Dette var litt om ting av betydning for livskvalitet og attraktivitet i Næroset. Summen av dette og andre kvaliteter i bygda utgjør nå en faktor i et regnestykke som ender opp med at rådmannen vil ta bort Fagernes skole!


Det er kort arbeidsveg fra Næroset til for eksempel et nytt sjukehus ved Mjøsbrua, men det er langt for en 6-åring alene på bussen. Kan noen med troverdighet og tyngde forklare rådmannen at det er betydelig større mulighet for å få småbarnsfamilier inn på et byggefelt hvis skolen fortsatt ligger ved siden av barnehagen, to hundre meter fra hjemmet?


«Et livskraftig, attraktivt lokalsamfunn utvikler sine kvaliteter til beste for innbyggerne og ekspanderer.» Kjære rådmann, hva mer må vi by på før vi når opp her?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags