Skal Sundheimen nedlegges?

Av
DEL

LeserbrevNEI! Dere må ikke legge ned SUNDHEIMEN.
Skal Sundheimen sykehjem nedlegges? Dette går ut over mange. Det er mange ansatte som mister arbeidsplassen sin, 14 pasienter som mister hjemmet sitt og pårørende som blir nødt til å flytte sine nærmeste enda en gang. Flere av pasientene har bodd der i mange år. Disse pasientene trives godt, får mye frisk luft, har personalet med mye kompetanse om fagfeltet rundt seg, de lever i ett lite miljø som er hjemmekjært (eller utdatert som visse høyere opp i kommunen kaller det). Disse menneskene har langt kommen demens og ett miljø preget av nærhet, tillit og oversikt er høyst nødvendig for en god livskvalitet. Skal det ikke lenger være rom for å være nært og kjært i kommunen? Skal all behandling foregå i store kvantum i høyblokker der alle diagnoser og fagfolk er samlet under ett tak? Skal det ikke lenger være mulig med mjøsutsikt, gåturer, kjente omgivelser og trivsel? Har dere som har kommet med dette forslaget om nedleggelse noe kunnskap om demens, og hva disse menneskene har behov for i hverdagen? Skal alt styres av besparelser og sammenslåinger? Betyr det ingenting at ansatte, pasienter og pårørende er fornøyde med dagens situasjon? Jeg forstår at nedleggelse er nødvendig HVIS driften ikke er lønnsom og det ikke finnes andre alternativer. Men mener dere virkelig at nedleggelse er det eneste alternativet her? Disse 14 plassene må fortsatt finansieres selv om de flyttes over brua, de ansatte må fortsatt få sin lønn, selv om det blir ett annet sted og en forsvarlig demensomsorg koster fortsatt penger. Penger kommunen bare er nødt til å innse at er sårt tiltrengt til en sårbar gruppe i befolkningen.

Disse menneskene kan ikke lenger ha glede av matlystfestivalen, byfester, konserter og bassenget til Buchardt! Men livskvalitet koster penger, kjære Ringsaker kommune. Og kulturelle opplevelser for disse menneskene har ikke kommunen råd til sies det. Derfor får disse menneskene god livskvalitet i form av god pleie og omsorg, der de er i dag. I ett hjem som er optimalt for demensomsorg. Ett hjem, ett gammel, men kjært og hjemmekoselig bygg. Jeg presiserer: ETT HJEM! For det er det er, Sundheimen. Det er ikke 14 langtidsplasser som kan flyttes til ett annet sted. Det er ett hjem som blir nedlagt og igjen sitter det 14 mennesker som mister noe av det eneste kjente dem har igjen.
Jeg har gått ut og inn på Sundheimen som besøkende i mange år nå. Jeg blir så godt mottatt når jeg kommer, Jeg kommer til et HJEM, får være med på flere ting som betyr mye for beboerne. Jeg kan være med ute, sitte sammen med dem, gå turer, høre på musikk eller bare «være hos». Jeg tror dette betyr mye for de pårørende også. De behøver ikke ha «dårlig samvittighet» for at de ikke lenger makter å gi all den pleie og omsorg som skal til i hjemmet. De VET også at deres kjære blir godt tatt vare på!
Noe jeg har lagt merke til ved mine besøk er at huset i den siste tida er oppgradert noe. Så helt «utdatert» er det ikke, selv om det er flere ting som kunne vært «kjekt å ha». Det er nytt ventilasjonsanlegg, nye vinduer og brannsikre dører på pasientrom, 2 helt nye bad, et velværerom, nytt gulvbelegg. Hva skal dette bygget brukes til da, om beboerne flyttes? Er det kanskje brukt penger fra «Sundheimen-budsjettet» for å tilrettelegge for annen virksomhet i bygget?
Penger skal overføres til hjemmebasert omsorg. så bra, men våre venner på Sundheimen har kommet over det stadiet at de fortsatt kan bo hjemme selv om de får fra 4 til 8 besøk i døgnet! De må ha folk rundt seg 24 timer i døgnet!
Kjære Ringsaker kommune tenk dere om en gang til! Det må gå an å «omdisponere innen budsjettet» som det står i skrivet fra Sverre Rudjord! Omdisponer noe annet til fordel for Sundheimen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags