Hvordan bygge fremtidens sykehjem

Nytt: Hvordan bygge nye sykehjem er temaet.

Nytt: Hvordan bygge nye sykehjem er temaet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet var spørsmålet jeg så og fikk lyst til å bry hodet mitt litt med. I fremtidens sykehjem skal pasienten fortsatt leve livet sitt og ikke bare å sitte å vente, vente på det som skal skje og vente på døden. Følgelig må omgivelsene være slik at en kan greie seg mest mulig sjøl og at et sosialt liv er mulig. En må jo regne med mindre hjelp i fremtiden, og kanskje mer hjelp av familie og venner. Her tenker jeg på det sosiale, plass til å ta imot besøk. Mulighet for å sette på en vannkoker, kanskje stå opp å ta seg varmt drikke om natten hvis en ikke får sove. Drikke kaffe med besøkende, ha et lite kjøleskap til kaffefløten og osten og kjeksen til kaffen, eller til kaka som ble igjen etter kaffe-besøket. Da må vel sykehjemmet bygges mere som omsorgsleilighetene blir bygget og gjerne med en liten balkong å sitte på om en ikke kommer seg ut? Hvorfor ikke ha omsorgsleiligheter i samme bygg, men i hver sin etasje? På sykehjem har det ofte vært et lite skap for tøy. Det må jo være garderobeskap for både sommer- og vintertøy, kanskje blir leiligheten eller huset solgt der en kommer ifra og en trenger litt plass.

Så er det hygienen, en klarer ikke å stelle seg sjøl lenger, det var kanskje en av grunnene til at en kom på sykehjemmet. En må ofte ha kort vei til doen for at det ikke skal gå gæli. Å måtte be om hjelp hver gang en skal på do er ikke så morsomt. Det er nedverdigende for et gammelt menneske å måtte tisse eller bæsje i bleien fordi hjelpen som har mange å betjene- er for sent ute. Følgelig bør senga og doen være nokså nært hverandre. Skal pasienten passere et par lukkede dører om natta for å komme på doen, kan det bli vanskelig. På et sykehjem så jeg at do og håndvask var bygget inn i et skap, ikke mange skritt å gå fra sengen. Disse pasientene klarte seg fint både dag og natt uten å tilkalle hjelp. Dusjer var for seg i større rom med god plass til både pasient, rullestol og den som skulle hjelpe. Det kunne være flere om en dusj.

Felles spisestue bør ha ringeanlegg slik at den som sitter ved bordet kan tilkalle hjelp. Det har hendt at noen har blitt etterglemt der og blitt sittende. Dessuten bør det være større fellesrom hvor alle kan samles ved forskjellige begivenheter som underholdninger m. m.

Vaktrom har tendens til å bli for små. Det skal ha plass til medisinskap og kjøleskap for enkelte medisiner, kontorplass og sitteplass til alle ved vaktskiftene og rapporter. Forholdene bør legges til rette for at det kan bli god kommunikasjon mellom den som leder og de ansatte, kontoret til lederen må derforikke være for langt unna. Arbeidsrom for aktiviteter er viktig, helst også plass til at hjemmeboende eldre også kan møte opp der og motta tjenester både fra ergoterapeuter og andre ansatte. Dette bør kunne være et senter for fysioterapeutene og tjenesten for pasienter som trenger følge ut. Alle som kan bør jo kunne ha anledning til å gå litt ute så sant været er brukbart. Så må betjeningen føle at de har en god arbeidsplass med utstyr og de hjelpemidler som de til daglig har behov for slik at god sykehjelp og helsehjelp kan utføres, det kan være ting som tar litt plass. Kontor til legen må en også huske på, og gode håndtak for pasienten å ta i, spesielt ved dører kan være nyttig. Å planlegge et nytt sykehjem er ikke bare for arkitekter, politikere og økonomer, det er mange hensyn å ta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags