Alle barn av IS-krigere må hentes hjem

En flyktningleir i Pakistan

En flyktningleir i Pakistan Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er på tide at Norge legger sin historie i å diskriminere barn for deres foreldres handlinger bak seg. Etter 2. verdenskrig ble barn med tyske fedre født av norske kvinner diskriminert av den norske staten og mange ble systematisk mobbet av sine lokalsamfunn. Nå står vi fremfor et lignende valg, et valg om vi skal utestenge barn fra den norske velferdsstatens grunnet deres foreldres handlinger.

Er du norsk statsborger, så er du er norsk statsborger

Norge er verdens beste land å bo i, det er ikke bare fordi vi har funnet masse olje, har enorme fiskeressurser eller andre naturressurser. Det som har gjort Norge verdens beste land å bo i, er den allmenn aksepterte politiske ideen om at alle skal ha de samme mulighetene i livet. Hvorfor skal vi ikke inkludere noen barn i det fellesskapet, bare på grunn av foreldrene deres handlinger?

Norge skal være et samfunn hvor hverken religion, hudfarge, kjønn eller hvilke foreldre du har skal ha noe å si for dine muligheter i livet. Norge er et land som gir alle sin innbyggere en mulighet til å leve et verdig liv. Barn av IS-krigere med norsk statsborgerskap har også rett på norsk statsborgerskap. Da må vi behandle de som norske barn og gi dem den muligheten på et verdig liv.

For verdig er det siste ordet en kan ta i bruk i livet barna i lever nå. Mange av dem befinner seg i Al Hawl-leiren nord-øst i Syria. En flyktningleir som ikke har nok mat til å mette sin stadig voksende befolkning. Dødstallene stiger ettersom flere sulter i hjel eller dør av sykdom, som rammer spesielt de svake som barna. Vi må huske at disse barna også har oppleve ekstreme krigs- og voldshandlinger, og flere av dem lider av alvorlige sykdommer. Allerede er et norsk barn bekreftet død. Dette er norske barn som trenger hjelp, og de trenger det nå.

Vi har nemlig gjort den feilen før, for 70 år siden begynte Norge å diskriminere barn av tyske soldater etter 2. verdenskrig. La oss ikke gjøre den samme feilen igjen.

Vi har gjort den samme feilen før

2019 er året som vil gå ned i historien som året Norge enten har lært av sine feil, eller som året som viste at vi ikke klarte å putte barns beste over deres foreldres handlinger. For 70 år siden diskriminerte også Norge barn for deres foreldres handlinger, når barn av tyske soldater og norske kvinner ble vurdert sendt ut av landet av Norge. Tyskerbarna fikk bli, men de ble systematisk diskriminert av Norge gjennom sin oppvekst. Norge har siden unnskyldt. La oss ikke gjøre den samme feilen igjen.

Barn er ikke nazister, terrorister eller jihadister bare fordi foreldrene deres var det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags