Arbeiderpartiet er for avvikling av pelsdyrnæringa, men mot regjeringens erstatningsordning

Av
DEL

Leserbrev

Stortinget har nå vedtatt at det fra 1. februar 2025 ikke lenger skal være lov å drive med pelsdyroppdrett i Norge Arbeiderpartiet stemte for forbudet mot pelsdyrhold, men vi gikk imot regjeringens forslag til erstatningsordning.

Arbeiderpartiet har siden landsmøtet vårt vedtok saken i 2011 vært for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Derfor stemte vi for §1 i loven som stadfester et forbud mot hold av pelsdyr.
Vi fremmet imidlertid et eget forslag til §3 som lovfester retten til erstatning for bøndene som må avvikle driften. Dette gjorde vi fordi vi mener regjeringens forslag til erstatning var mangelfullt og uforutsigbart. Dessverre falt vårt forslag, og da kunne vi ikke støtte lovens helhet og overskrift.

Arbeiderpartiet mener at avviklingen av pelsdyrnæringen må gjøres på en ordentlig og redelig måte. Vi er svært kritiske til den måten regjeringen vil avvikle næringen på. De små justeringene i kompensasjonsordningen som regjeringspartiene i Stortinget kom med under behandlingen av saken, endrer ikke på dette. Fortsatt må mange pelsdyrbønder leve i usikkerhet, og mange vil lide store tap. Slik kan man rett og slett ikke behandle folk.

Jeg vil minne om at det bare er to år siden stortingsflertallet, mot Aps stemmer, gikk inn for en videreføring av pelsdyrnæringen. Når regjeringen så gjorde helomvending, skjønner jeg godt at mange i næringen fortviler over en slik uforutsigbarhet. Stortingsbehandlingen nå gjør dessverre ikke situasjonen bedre. Med Arbeiderpartiets forslag kunne vi sikret en god og anstendig avvikling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags