Folkemøte om rus i Brumunddal

Av
DEL

LeserbrevI kommunen er de flinke med SLT (Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak) som er et samarbeid mellom Ringsaker kommune og Ringsaker lensmannskontor om kriminalitetsforebyggende arbeid blant barn og unge. Likevel får vi opp statistikk som forteller at alt står ikke like bra til med rus bruk blant ungdom i kommunen vår. Derfor ble det kalt inn til folkemøte om rus i Brumunddal.

Bra at tidligere Ringsaker-lensmann Terje Krogstad kom og fortalte frammøtte hvordan situasjonen er fra politiets syn. En sterk historie ble fortalt fra foreldrene som mistet sitt barn til rus i ung alder. Derfor er det så viktig å snakke om rus politikk, fordi rus kan ødelegge og ta liv.

På Island hadde de skremmende høye tall når det gjaldt rusproblemer hos ungdommen, men klarte å snu dette på en bra måte. I 1998 rapporterte hele 42prosent av 15-16-åringene at de hadde drukket seg fulle. Idag er tallet helt nede i 5prosent!

Disse 5 grepene fikk ungdom på Island bort fra alkohol og narkotika.

1. De innførte et portforbud. Barn under 16 år måtte være hjemme innen klokken ti om kvelden. Noen steder gikk foreldre vakt i gatene, og de sendte barn hjem dersom de ikke forholdt seg til forbudet.

2. Foreldre signerte en erklæring. Foreldre gikk sammen om å bestemme regler som skulle gjelde for deres barn, for eksempel: ikke la barna drikke alkohol, og at det skal være mer tid til at familien er sammen når de er hjemme.

3. Holdt barna i aktivitet. Hvert år får alle barn en «sjekk» på ca. 4000 kroner for å bruke på aktiviteter etter skoletid.

4. Basert på forskning. Tenåringene fyller ut et spørreskjema hvert år, kalt «Youth of Iceland». Dette spørreskjemaet har vært en nøkkel til å redusere bruken av rusmidler blant ungdommene. De får ut resultatene fra undersøkelsen til lokalsamfunnet, som dermed får gode holdepunkter for hva det er behov for å gjøre av tiltak. Vi har jo Ungdata 2017, men kanskje vi trenger noe som er litt mer lokalt forankret.

5. Har fått politikerne på banen. Det hele kunne aldri ha gått uten en storstilt satsing også fra politisk hold. Hvert år bruker Reykjavik over 800 millioner kroner på ungdomsaktiviteter (!). Vi i Ringsaker kommune har brukt 600.000kr på utlånsbibliotek BUA, som er et lite skritt i riktig tankegang og retning.

La oss huske på at barn ikke ønsker å bruke rusmidler. De ønsker å være i stand til å leve glade, sunne liv, uttalte forsker Inga Dora Sigfusdottir.

Basert på de gode erfaringene på Island, så har en rekke europeiske land begynt å ha fått opp øynene – og i dag kjører «Youth in Iceland»-modellen i 35 europeiske byer. Hjemme på Island trekkes gjerne modellen fram som en viktig grunn til at mange musikkband på Island har hatt suksess – og ikke minst det islandske landslaget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags