Hvor mye trenger man egentlig ?

Personlig karriere eller samfunnsengasjement ?

Personlig karriere eller samfunnsengasjement ? Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er foreslått en økning i ordførerens lønn med 53.100,- kroner, hvor godtgjørelsen da vil bli totalt 1 095 000 kroner. Hva er det som gjør at dagene til en ordfører koster så vanvittig mye mer enn til en vanlig arbeider? Det er ordførerens egen frie vilje å inneha stillingen som ordfører, for å tjene samfunnet. Det er heller ingen tvang å måtte motta foreslått lønn. Eller skal dette være en motivasjonsfaktor for å få ordføreren til å fortsette i jobben?

Å være ordfører er krevende. Det er en posisjon som krever mer enn 9 – 16. Men ordføreren er heldigvis ikke alene om å måtte bruke mer enn standardisert tid på å tjene samfunnet. Det er mange som kjenner på det. Et eksempel er drosjesjåfører. De tjener også samfunnet ved å være tilgjengelige hele døgnet med vaktordninger. Mon tro hvordan det ville blitt hvis en kunde ble satt av på et tilfeldig sted presis kl. 16 fordi drosjesjåføren da var ferdig på jobb? Det er mange i samfunnet som må yte mye mer enn en gjennomsnittlig arbeidsdag for å kunne stå igjen med nok til å kunne klare seg. Og det er da jeg spør: Hva er nok?

Å motta lønn for samfunnsinnsats til over én million kroner begynner å ligne mer på personlig karriere enn personlig engasjement for fellesskapet. Dette er et direkte hån mot de nesten 3000 (2866 i år 2017) innbyggerne i Ringsaker kommune som må klare seg daglig på under 60 % av gjennomsnittlig inntekt. Så kommer de som må klare seg på under 50 % av en gjennomsnittsinntekt. Det er (år 2017) 1400 personer. Hvis vi legger sammen disse to gruppene så utgjør de 12,8 % av befolkningen i Ringsaker, og tallet er stigende. Vet ordføreren noe om hvordan livet arter seg for disse menneskene? Eller – de er kanskje ikke så mye å bry seg om!? Det er jo bare ett tall!?
Alle disse menneskene er klassifisert som fattige etter OECD standard.


En gjennomsnittlig brutto inntekt i Ringsaker i 2017 var kr 406 800,-. Inntekt får man fordi man jobber. Og de som jobber tjener samfunnet.

Sett ut ifra arbeidsmengde, ubekvem arbeidstid og ansvar for fellesskapet, så skulle det holde med å doble en gjennomsnittslønn i kommunen som lønn til ordfører. Det skulle være mer enn nok for å klare seg. Da kan det resterende brukes til å f.eks. dekke opp for medberegningen av barnetrygd i søknader om økonomisk sosialstøtte, eller bidra til å opprettholde et arbeidstilbud for rusavhengige i Moelv. Mulighetene er mange.

Forskjellene blir større og større. Som ordfører i en kommune bygget opp av jordbruk og industri, så vil det være på sin plass å reflektere kommunens innbyggere ved å senke sitt eget lønnsnivå.
For jeg spør igjen: Hvor mye er nok?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags