Kjøtt er en vanesak

Av
DEL

LeserbrevKjøtt er en vanesak

Det hevder i hvertfall den unge mannen, Marius Korsnes, i et intervju med NRK. Han er attpåtil vokst opp på en liten gård på Kvamsøya på Sunnmøre, og sier at han elsker smaken av kjøtt.

Likevel er han veganer.

Hvorfor er han det?

De som velger å kutte ut kjøtt har forskjellige motiv. De fire vanligste årsakene er hensynet til husdyrene, egen helse, internasjonal solidaritet og fattigdomsforkjempelse – og for flere og flere- klimaet.
Husdyrenes liv- også her i Norge- er stort sett preget av at de i alt for liten grad for leve i sitt naturlige habitat. Noen kommer aldri ut, andre blir drept fra fødselen av- som geitekillinger og hanekyllinger- og noen får aldri være mor for kalven sin. Livene deres er korte, og en brå død møter dem alle på slakteriet.
Andre tenker på helseaspektet når de kutter ut kjøtt og meieriprodukt. Sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft er krystallklar skal vi tro Kreftforeningen, og fedme er på vei til å bli et av Norges og vestens store helseutfordringer. Faktisk er mat et større helseproblem enn alkohol, legemidler, tobakk og ubeskyttet sex til sammen, hevdes det i EAT-Lancet rapporten.
Fattigdomsforkjempelse er også en drivkraft for at flere legger om kostholdet. For å sikre sunn mat til verdens økende befolkning, må vi globalt redusere inntaket av rødt kjøtt og sukker med 50 prosent, og doble inntaket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgfrukter. Dette er en av konklusjonene fra Eat- Lancet rapporten.
8. august la FNs klimapanel sin nyeste rapport. I den konstanterer panelets forskere at det vil være umulig å holde klodens temperatur på et forsvarlig nivå uten at vi endrer hvordan vi produserer mat, hva slags mat vi spiser, og hvordan vi forvalter landområdene i verden. De anbefaler disse grepene:


• Hindre avskoging
• Gjenopprette torvområder
• Kutte kjøttforbruk
• Redusere matavfall
• Skifte til plantebasert kosthold


Klimapanelet i FN tror at planeten vår vil oppleve ødeleggende klimaforandringer som medfører enorme flyktningstrømmer dersom vi ikke kutter utslippene drastisk. Klimaforsker Bob von Oort ved klimaforskningssenteret Cicero mener det er helt umulig å få ned utslippene uten å spise mindre kjøtt. «Nordmenn fornekter og tror de kan fortsette med å spise kjøtt og drive kjøttproduksjon, men det stemmer ikke,» sier von Oort. Forskeren mener at bønner, linser og grønnsaker er det som må erstatte kjøttet i kostholdet vårt. Mange av disse vekstene inneholder like mye protein og andre næringsstoffer som i kjøtt.
Klimaforskningssenteret Cicero har også en fersk undersøkelse av befolkningens holdninger til klimaendringer. Den er urovekkende. Den viser nemlig tydelig at unge mennesker er mer bekymret for klimaendringer og vesentlig mer positive til klimatiltak enn oss eldre. Det urovekkende er at disse unge ikke har stemmerett.

På bakgrunn av dette forstår vi valget til den unge mannen, Marius Korsnes.

For kjøttspising er ikke bare en vane- det er en dårlig og ødeleggende vane -både for dyr, for menneskets helse, for fordeling av jordas ressurser- og fremfor alt – farlig for kloden vår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags