La helse avgjøre årets valg!

Distriktssjef i Kreftforeningen, Berit Jevnaker.

Distriktssjef i Kreftforeningen, Berit Jevnaker. Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Usikker på hvem du skal stemme på? Her er fem viktige tiltak som dine lokalpolitikere bør være opptatt av:
Visste du at Norge står overfor en eksplosiv vekst i antall krefttilfeller? I Hedmark var det 1017 personer som fikk kreft i 2017, 163 av dem bor i Ringsaker. Tallet er på vei oppover. I dag får over 33 000 nordmenn kreft hvert år, i 2030 vil det tallet være godt over 40 000. Blant annet fordi vi blir flere og lever lenger.
Stadig flere oppgaver i helsevesenet legges på kommunene, samtidig som det vil bli en økning i antall personer som vil trenge den viktige helsehjelpen og omsorgstilbudene som kommunene tilbyr. Når vi i tillegg står overfor en stor økning i antall som vil bli syke, må kommunene være godt rustet. Det er de på langt nær i dag.
Samtidig som kommunene må forberede seg på å tilby flere helsehjelp, må de også bidra til at færre blir syke. Det finnes ingen garanti mot å få kreft, men vi kan gjøre mye for å minske risikoen. Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med måten vi lever på. Derfor må din lokalpolitiker legge til rette for at folk kan ta sunne valg. Her er fem viktige tiltak både du og din lokalpolitiker bør være opptatt av:

1) Flere må stumpe røyken.
Det viktigste vi kan gjøre er ikke å røyke. Røyking tar livet av mer enn 6000 nordmenn hvert år. Derfor må kommunene hjelpe flere til å slutte, både individuelt og i grupper.
2) Unngå solarium. Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, en kreftform som i stor grad kan forebygges. Kommunene må gå foran og sørge for at solarier fjernes fra alle offentlige bygg. Dette vil kunne bidra til å redusere antall nye tilfeller.
3) Sunn skolemat til alle elever. Gratis skolemat bidrar til sunt kosthold og sunne vaner, gjør at barn presterer bedre på skolen og bidrar til å utjevne sosial ulikhet. Derfor må kommunene tilby sunn skolemat til alle skoleelever.
4) Flere uteområder må bli røykfrie. Å redusere skadene av røyking er et av de viktigste folkehelsetiltakene vi har. Kommunene bør gjøre områder som parker, lekeplasser, holdeplasser og badestrender røykfrie. Dette vil føre oss ett steg nærmere et røykfritt samfunn, og spare de som av helsemessige årsaker ikke kan oppholde seg på offentlige steder med mye røyk.

Potensialet for forebygging av kreft i Norge er enormt. Vi kan redde liv. Færre blir syke.
Dette demper trykket på helsetjenestene.
Vi kan bidra til å redusere ulikhetene i helse. Det burde være et enkelt valg for politikerne å legge til rette for kloke valg som vil kunne spare innbyggerne for unødig sykdom.
På sikt vil forebyggende tiltak bidra til å redusere helsekostnadene i kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags