Nortura - et slakteri med glassvegger

Av
DEL

LeserbrevThe Beatles legenden Paul Mc Cartney har tidligere sagt: «Hvis slakteriene hadde hatt glassvegger hadde alle vært vegetarianere».

Derfor var det både modig og framsynt av Norturas ledelse på Rudshøgda å være åpne for dialog rundt Ringsaker MDGs forespørsel om å innføre kameraovervåkning av produksjonsdyrenes vei mot døden. Fra dyrene ankommer slakteriet, gjennom hele slaktelinja, til de er et ferdig produkt. Riktignok mener Nortura Rudshøgda at de ikke har noe å skjule og at de har gode interne og eksterne rutiner for å avdekke dyremishandling. Spørsmålet er bare: Er de gode nok? Er de objektive nok?

Det er ingen tvil om at et pålegg om kameraovervåkning før eller siden kommer til Norge. Både Frankrike, England og Skottland har innført lover om kameraovervåkning av landenes slakterier og De Grønne i Sverige, er i gang med den samme prosessen i Regjering. Vårt ønske er derfor at Nortura Rudshøgda skal bli Norges første slakteri som innfører dette, der det ligger midt i bondebeltet, midt i Norges matkommune Ringsaker.

Formålet er krystallklart: Å hindre dyremishandling og å fremme dyrevelferden.

For rystende videoklipp fra slakterier i andre land viser nettopp dyremishandling på det groveste. Den siste videoen som ble delt, viste hjelpeløse kalver som ble behandlet så brutalt at de fleste som fikk eksponert videoen ikke orket å se den. Dette var i Frankrike- og viste med all tydelighet at slike hendelser forekommer også i land som hevder de har verdens beste dyrevelferd. Akkurat slik vi nordmenn tror om den norske dyrevelferden.

Hittil har det i Norge vært få avsløringer. Betyr det at dyremishandling ikke forekommer- eller er det fordi vi har for dårlig innsyn?

For de ansatte på Nortura er ikke kameraovervåkning noe nytt. « For å forbygge og avsløre kriminelle handlinger, og ivareta sikkerheten til personer på anlegget, har Nortura installert kameraovervåkning på flere av sine lokasjoner,» leser vi på Norturas hjemmeside. Likevel mener Ringsaker MDG at de ansattes personvern må vernes, og anbefaler at filmopptakene blir oppbevart inntil 90 dager, og at organisasjoner og Mattilsynet har tilgang gjennom en søknadsprosess.

Det er ingen hemmelighet at MDG ønsker et betydelig lavere kjøttforbruk- det er heller ingen hemmelighet at Nortura nok ønsker det motsatte. Likevel har vi en felles interesse:

Å hindre dyremishandling og å fremme dyrevelferden.

Ledelsen i Nortura hevder de ikke har noe å skjule. De ansatte er allerede under kameraovervåkning. Derfor burde ingenting holde dem igjen fra å imøtekomme Ringsakers MDG forespørsel om kameraovervåkning av produksjonsdyrenes siste reise.

Det er langt fram til slakteriene får McCartneys glassvegger, men kameraovervåkning gir et bedre innsyn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags