Nytt år med nye muligheter

Av
DEL

LeserbrevNå er vi inne i 2020. Kanskje ikke så mystisk som året 2000, men mye har jaggu skjedd på 20 år. Som ung nyutdannet kokk gikk jeg inn i et nytt millennium, 20 kilo lettere og trodde jeg var vegetarianer, men det viste seg at det korrekte navnet var pescetarianer. Da bodde og jobbet jeg på den subtropiske øya Bermuda, og trodde vel slik som mange andre at verden kunne gå under. Klima var ikke en av årsakene, men asteroider og datakrasj var muligens utløsende faktorer for at jorda skulle gå under i 2000.

Som alle vet nå, gikk ikke jorda under. Mine kilo har blitt flere i takt med dystre nyheter om jordas tilstand. Mange mennesker har fått det bedre nå enn for 20 år siden, og på grunn av frivillige og statlige organisasjoner har mange mennesker blitt løftet ut av fattigdom og sult. De har nå blitt omgjort til flinke konsumenter. Med mer forbruk så øker etterspørselen av råvaren. Råvarene må komme fra et sted, dette går utover tålegrensen på hva vår moder jord kan tåle. Dette mens forskjellen i vesten ikke har vært så store på flere hundre år.

I 2020 har nordmenn aldri hatt så stor personlig gjeld, og de siste 20 årene har vi nordmenn økt forbruket vårt med 50prosent kan man lese i Aftenposten. Jeg har fortsatt vanskeligheter med å kjøpe meg noe nytt, og bruker som oftest flere år på å tenke igjennom om jeg virkelig trenger å kjøpe meg noe. Barberskum og såpe er av noen av mine forbruksvarer jeg har blitt uavhengig av de siste 20 åra, for dette lager jeg sjøl. Bruker ikke halvfabrikaterter i matlagingen og kjøper mesteparten av mine klær brukt, med tanke på kjemikalier, vannforbruk og utstrakt barnearbeid i klesindustrien. Har nesten blitt fossilfri når det gjelder privat transport, og min personlig motoriserte transport er hovedsakelig på lokalprodusert biogass. Sjøl om sykkel, buss og tog er byttet ut med mange av mine bilturer. Elbil er bra, men bruk heller opp din gamle fossilbil før du kjøper ny, da sparer du konfliktfylte minerer for å utvunnet kobolt og litium til elbilbatterier. Men litiumbatterier er jo over alt, i nettbrett, driller og annen elektronikk. Ja, det er ikke enkelt å være miljøbevisst sier mange, i en verden full av fristelser så kan den ene omtanken slå i hjel hensiktene på et annet område.

Mitt tips til deg som ønsker å være solidarisk med andre og være mer miljøbevisst er rett å slett å forbruke mindre. Det er bra for kloden og bra for lommeboka, og siden kloden koker og forskjellen i Norge blir bare større og større, er dette en god plan.
Min første plan på nyåret er å ta veganerutfordringen som snart 6000 personer har gjort. Da skal jeg bare spise plantebasert i 22 dager, og jeg gleder meg til dette. Så i hele januar skal ikke et eneste dyr miste livet på grunn av min appetitt. For miljøet, helsa og for dyra sin del.

Hva skal DU gjøre for deg sjøl og kloden på det nye året?

Uansett håper jeg du prøver så godt du kan, det er det beste vi kan gjøre. Riktig godt nytt år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags