Ringsaker - vekst og utvikling!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ringsaker kommune sin visjon, vedtatt av kommunestyret i 2006, har aldri hatt en optimal klang i mine ører. Jeg har gjentatte ganger smakt på ordlyden - vekst og utvikling - og prøvd å visualisere positivt ladde fremtidsbilder for kommunen i mitt hjerte.
Jeg har også måttet ty til litteraturen for å komme til bunns i hva en visjon egentlig er. En visjon er ikke noe håndfast, så derfor er det ikke helt enkelt å definere begrepet. Men jeg velger å gå for denne: «En visjon er et bilde av en fremtidig, ønsket tilstand, en framtidsdrøm».

Det hjalp ikke akkurat mitt indre bilde, og det falt ingen brikker på plass. Jeg klarer ikke å uttale ordlyden uten få en kald, tannløs jernsmak i munnen. Mulig øvelsen gjorde at jeg beit meg i tunga, og derved denne smaken.
Uansett, som fersk folkevalgt har jeg nå blitt kurset og forsøkt forankret i visjonen, slik at jeg nå på refleks, og med begeistring, burde kunne utdype den på en troverdig måte.

Men - not! Det funker ikke helt enda. Sjøl om jeg nå har lært at det viktigste for kommunens vellykkethet er befolkningsvekst. Det er det som generer mest frie inntekter til kommunen, og gir oss en prestisjetung pallplass i NM for framgangsrike kommuner. Vi har gjentatte ganger fått høre at vekst og velferd er som hånd i hanske. Flere innbyggere = økte inntekter. Jeg bestrider heller ikke at visjonen har bidratt til stor aktivitet, og det glade faktum at mye er på stell i Ringsaker.
Jeg er oppriktig glad for den jobben som har blitt lagt ned og som hver dag utøves i kommunen vår, slik at stadig flere velger å bosette seg her. Så må det jo sies at beliggenheten vår ikke er helt gæli heller, vi er jo som kommunes slagord sier «Ringsaker -midt i væla».

Vi er selvfølgelig enige om at det er flott for oss med disse ekstra kronene generert av stadig flere innbyggere. Følgende spørsmål som så naturlig dukker opp er; hva skal vi bruke denne klingende mynten på? Hvilke føringer gir visjonen vår i så henseende, og hvordan kan vi best gjøre det slik at alle de nye og gamle innbyggerne våre trives og føler seg sett og hørt?
Hverdagen kom brått på oss nye i kommunestyret, og kommunehverdagen består jo mye av økonomi og realiteter. Vi må ta ansvar og har vedtatt et budsjett som krever kutt. Handlingsrommet, har som vi vet krympet, og vi politikere må være enda mer balanserte - ha tunga rett i munnen. Utfordrende for en som allerede sliter med en emmen smak. Er det ikke nå på tide å filosofere rundt innholdet i visjonen vår, kanskje definere den på nytt, eller rett og slett bytte den ut?
Og det er det vi politikere får æren av å forbarme oss over. Kult! Her er det rom for konstruktiv meningsutveksling. Skal vi satse på vekst og utvikling i samme spor som tidligere, eller finnes det åpning for å velge et nytt spor, eller kanskje helst dobbeltspor (dyrt, men mer bærekraftig og langsiktig)? Jeg bare spør!

Slik jeg ser det, har visjonen med forankring i vekst og utvikling i senere tid stort sett fått utfolde seg langs E6 gjennom kommunen vår. Her har næringsbygg poppet opp, dyrka mark har måttet vike til fordel for…ja, vekst og utvikling. Mjøsstranda har blitt forskjønnet og tilrettelagt for allmennheten med en omdiskutert prislapp. Brumunddal har hatt en «extreme makeover», noe som ser ut til å ha en positiv innvirkning på stoltheten og sjøltilliten. Det er bra, har en det godt med seg sjøl er det lettere å unne andre det samme også.
Her benytter jeg anledningen til å ymte frampå om min ønskeliste for prioriteringer. Hva med å sikre at pengepotten fordeles slik; først sørge for et godt helse- og omsorgstilbud til alle innbyggerne. Deretter en fordeling som når helt ut i kommunens kriker og kroker, og som gjør at alle føler seg sett og hørt. Blir det igjen noe, kan vi bruke det på fest og forskjønnelse. Når alle innbyggerne i Ringsaker kommune føler seg sett og hørt, blir det lettere å spille på samme lag og gjøre hverandre gode.
Min bekymring er at den eksisterende kurs fort kan gi ettervekst (min definisjon: ny vekst som vokser fort og ikke matcher den tidligere veksten) langs hovedfartsåra i kommunen, og gradvis avvikling av tilbudene i periferien. Er det kortsiktig økonomisk vekst som er det eneste saliggjørende? Hva slags verdiskaping vil vi egentlig ha?
Jeg har ikke fasiten, men føler vi skylder våre barn å stoppe opp og reflektere over hva slags samfunn vi vil legge til rette for i framtida. Tenk om vi hadde en visjon som ga oss stjerner i øynene når vi sa den høyt, som fylte oss med begeistret forventning til de måla vi skal jobbe mot.

Smak gjerne på visjonen, tygg litt på den og fortell hvilke ingredienser du mener den mangler. Hva er din framtidsdrøm? Hva slags oppnåelig drøm skal Ringsaker strekke seg mot?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags