Svar til Røhnebæk om MDG og landbrukspolitikk

Av
DEL

LeserbrevSenterpartiets Kjersti Røhnebæk skriver i et motsvar til innlegget «Erstatning til pelsdyrbønder» at Ringsaker MDG vil at alle i landbruket skal omstille seg fra kjøttproduksjon til planteproduksjon, og at Ringsaker Ap nå har en politisk plattform med et parti som i praksis vil legge ned landbruket.

Les innlegget: Hva står egentlig Ringsaker MDG for? Forbud mot animalske produkter?

Dette er i beste fall en overtolkning, men at flere og flere forstår at kjøttproduksjonen må reduseres, er det ingen tvil om.
Ringsaker MDG har verken mulighet eller ønske om å legge ned kjøttproduksjonen i Ringsaker, men vi ønsker fokus på en nødvendig omstilling i landbruket til mer plantebasert produksjon.


Dette er ikke MDG alene om å mene. Til og med Norges Bondelag og Norsk Bonde – og småbrukerlag fremmet planteproduksjonen i årets jordbruksoppgjør. FNs klimapanel slår fast i sin rapport at kostholdsendring er en potensiell viktig klimaløsning. Forsker ved Klimaforskningssenteret Cicero, Bob von Oort sier til NRK at: «Det norske landbruket får 15 milliarder kroner av staten hvert år for å gå i null. Vi kan jo bruke disse pengene til å dyrke grønnsaker og belgfrukter i stedet for kjøtt»


I Norge står landbruket for fire ganger så høyt utslipp som flytrafikken, så at det er mange gode miljømessige argumenter for å kutte ut kjøtt er helt åpenbart.


Det er likevel de etiske problemene knyttet til produksjonsmåtene som blir belyst i hovedinnlegget vårt «Erstatning til pelsdyrbønder». Den etiske debatten rundt det å tillate at 3,5 millioner hanekyllinger kvernes levende hvert år, vil ikke Røhnebæk berøre. Heller ikke det triste faktum at minst 30 000 geitekillinger slås i hjel årlig, nevner hun. Ikke engang grisenes triste og korte tilværelse, problematiserer hun. Men matsvinn- det er hun opptatt av.


Røhnebæk hevder at vi vingler. Her har Senterpartiet noe å lære. For det er ikke vingling. MDG er et nytenkende, framtidsrettet parti som hele tiden er i en prosess. En prosess for å forstå verden bedre, en prosess hvor vi tar til oss nye tanker og kunnskap, en prosess for å hele tiden gjøre verden til et bedre sted å være- både for mennesker, for dyr og for miljø.


Røhnebæk drar inn hestehold i debatten gjentatte ganger. Om hun synes at hestehold er riktig sted å begynne for å redde klimaet og for å løse de enorme etiske problemene kjøttbransjen står i, så står hun fritt til å fronte dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags