Hva skal jeg stemme i kirkevalget?

Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke

Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke Foto:

Av
DEL

LeserbrevMange klager over dårlig informasjon om kirkevalget og hva listene til bispedømmerådsvalget står for. Her får du litt hjelp på vegen.

Kirkevalget består egentlig av to valg:

Til valg av menighetsråd/sokneråd er det stort sett én liste.
Til valg av bispedømmeråd er det 3 lister. Dette innlegget gjelder valg av bispedømmeråd.

I Hamar bispedømme er det tre lister: Bønnelista, Nominasjonskomiteens liste og Åpen folkekirke. Totalt skal det velges 7 medlemmer til bispedømmerådet. Det er 11 bispedømmeråd i Norge, og rådene utgjør sammen det øverste organet i Den norske kirke, Kirkemøtet.

Jeg representerer Åpen folkekirke. Forrige kirkevalg stemte over 60 prosent på oss. Vi har gjort det mulig for alle å gifte seg i kirken, uavhengig om du hvem du er eller hvem du elsker. I tillegg har vi gjort kirken mer demokratisk. Dette arbeidet ønsker vi å fortsette. Kirken skal ikke gjøre forskjell på folk, og ikke måle menneskers tro og tvil. Vi vil fortsette å utvikle kirken som en åpen og inkluderende kirke. Vi ønsker flere åpne kirkebygg utenom gudstjenestene og at kirkene kan bli enda mer brukte kulturhus. Diakonien, kirkens sosiale arbeid, må også styrkes.

Bønnelista kan kalles en konservativ liste og alle kandidatene stiller på et program. Det er første gang de stiller til valg. Blant annet ønsker de at kirkevalget skal legges til gudstjenesten og mange av deres kandidater ønsker å få slutt på at homofile og lesbiske kan gifte seg i kirken. Lurer du mer om hva de står for, bør du sjekke nettsiden deres eller ta kontakt med kandidatene.

Nominasjonskomiteens liste består av kandidater med ulikt teologisk syn. De har ingen felles plattform. Derfor må du sette deg inn i hva hver enkelt person mener, siden det er dem personlig du stemmer på. Utfordringen er at du her kan bidra til å få valgt inn kandidater du er fullstendig uenig med. For antall kryss personene får, avgjør hvem fra lista som blir innvalgt. Mens antallet som stemmer på lista, avgjør hvor mange kandidater som kommer inn fra listen.

Nå håper jeg du har en idé om hvilken liste du vil stemme på. Jeg håper selvsagt du skal stemme på Åpen folkekirke så vi kan fortsette det viktige arbeidet vi har startet. Men det viktigste er at du bruker stemmeretten og dermed bidrar til å bestemme hvem som skal lede Den norske kirke de neste fire årene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags