Jakta på skolene i Nordre Ringsaker

Av
DEL

LeserbrevSå er jakta blåst i gang på ny – jakta på endring av skolestrukturen nord i bygda. Lisensen ble gitt av formannskapet i møte 4.12.

Nå er det slik at kommunestyret har siste ordet før jakta offisielt er i gang, men det er ingen grunn til å tro at det blir noen endring av formannskapsvedtaket. Konstellasjonene i kommunestyret tilsier ikke det, dessverre.

Gjennom snart 50 år har jakta pågått, igangsatt av flertall i skiftende kommunestyrer, alle dominert av Arbeiderpartiet. Administrasjonen har gjort jobben sin, pålagt av sin arbeidsgiver. Store administrative jobber er blitt utført. Hauger av dokumentasjon er blitt lagt på politikernes bord i mange omganger. Framtredende politikere har reist rundt på folkemøter i de enkelte skolekretser og prediket vekst og framgang – bare skolen ble lagt ned.

Hva har så skjedd på dette halve hundreåret? Nordheim skole er nedlagt, mens de andre skolekretsene har fått nye skolebygg. Utredningene har alltid konkludert at det ikke er noe å spare ved å legge ned skoler i Nordre. De små skolene fortsetter å «levere» godt tilpassa elever til sine respektive ungdomsskoler. Skolene er godt vedlikeholdt og lærerkollegiene har en god blanding av eldre og yngre lærere, alle godt kvalifisert for sin jobb.

Hva er det så en søker å oppnå med en ny jaktperiode? Det umiddelbare positive er at Fagernes får tid til en demokratisk behandling, istedenfor å bli radert ut som en post i et budsjett. Det er ikke slik demokratiet håndheves. Til utredningen om strukturen blir framlagt og politikerne får sagt sitt, blir utviklingen i bygdene nok en gang satt på vent. Nærhet til skole er svært ofte avgjørende når valg av bosted blir bestemt. Eiendomsmeglere framholder det kategorisk i sine annonser om boliger på salg. I et slikt ubestemt «tidsvakuum» er det forståelig at potensielle unge etablerere går i den omtalte tenkeboksen. Det er slike ting vi har blitt vant til å forholde oss til-usikkerheten. Vi har levd med det gjennom 50 år. Tar det aldri slutt?

Så lar vi jakta gå sin gang. Det blir trolig rik anledning til debatt når utredningen blir lagt på bordet. Likevel er jeg redd for at enkelte politiske miljøer i Ringsaker allerede har utarbeidet en form for fasit, uavhengig av konklusjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags