Mobbing i skole og samfunn, hvorfor ikke involvere flere generasjoner i problemet?

Vanskelig:  Hvordan kan mobbing stoppes, spør innsender i innlegget.

Vanskelig: Hvordan kan mobbing stoppes, spør innsender i innlegget.

Av
DEL

LeserbrevDet sendes en stort takk til Ivar Bae sitt innlegg i Ringsaker Blad om den pågående mobbesaken i kommunen vår. Ja pågående siden kommunen har mulighet til å anke, så er vel ikke punktum satt før det er bestemt. Så nå er det opp til Ringsaker kommune å bestemme om de vil anke eller ikke.

Jeg har personlig alltid prøvd og tatt de «svakestes» side. Det endte dessverre opp i mange slåsskamper som barn, og ikke vant jeg alle heller. Men i rettferdighetens navn synes jeg som barn at dette var verdt å slåss for. Hvis man ikke hadde «riktig» klær, tøff nok sveis, kule nok klinkekuler og pussegummi, ja da kunne man fort bli ertet og plaget av andre. Mitt siste år på Moelv ungdomsskolen var jeg elevrådsformann, fordi jeg syntes det var viktig å snakke andres sak hvis noen ble urettferdig behandlet. Det har vel fulgt meg igjennom livet som student og arbeidslivet å til en viss grad ført og meg inn i rollen jeg har som folkevalgt i kommunen.

I mitt trinn var det 3–4 elever som jeg ser i ettertid ikke hadde det bra. Dette har plaget meg litt i voksen alder at ingen gjorde noe for disse elevene i min barndom.

Ivar Bae har gått grundig igjennom «Lise» saken i sin artikkel og jeg får sitere han og si meg enig: Jeg kan ikke ta stilling til finjusen i denne saken. Men dette handler ikke bare om jus. Dette handler også – kanskje først og fremst – om moral, rettferdighet og ansvar. Dropp tanken på å anke. Avslutt saken nå.

Jeg vet om mange lærere som kjenner på ansvaret med å forhindre mobbing på skolen hver dag. All respekt for den jobben. Nå har vi fått nye usynlig plattformer for mobbing på mobil og Internett. Denne teknologien har kanskje vist sitt sanne ansikt på sosiale medier. En tidligere toppleder for Facebook sa; – Vi har skapt et monster som ikke kan stoppes. Mobbing kan stoppes, men det er ikke bare skolen eller kommunens ansvar. Det er samfunnets ansvar, hvordan vi snakker til hverandre og om hverandre. Våre saftige, og ofte usaklige meninger på sosiale medier og i kommentar felt, hjelper ikke.

Personlig har jeg drøftet med mange lærere og innbyggere muligheten til å prøve ut besteforeldre i skolegården. Kanskje begynne med storefri på skolene. I andre kommuner har dette vært suksess. Jeg var på dialogkonferanse om blant annet folkehelse i kommunen nylig, der ble det løftet et ønske om at eldre skal inkluderes mer i samfunnet og helst på tvers av generasjoner. Det hadde vel vært en vinn-vinn situasjon hvis noen pensjonister hadde lyst til å tilbringe storefri ute med skolebarna for å passe ekstra på.

I vårt samfunn anno 2019 skal og bør alle få en sjanse til å bli det beste man kan bli, uansett bakgrunn. Det skal være håp for alle, men da må vi alle ta et felles ansvar for mobbing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags