Er Lillehammers underskudd en fordekt sykehuskamp?

Av
DEL

LeserbrevSykehusene på Gjøvik og Lillehammer er slått sammen til en felles sykehusdivisjon. Underskuddet i år vil bli nærmere 120 millioner. Lillehammer står for nesten 100 millioner av dette, og Gjøvik altså kun for en liten del. Sykehuset Hamar/Elverum går omtrent i balanse. Man kan kanskje hevde at når det gjelder budsjettdisiplin er man på Hamar og Elverum meget flinke, på Gjøvik flinke, og på Lillehammer dårlige. Det siste har to tilleggseffekter: Lillehammer drar «uskyldige» Gjøvik med seg ned i gjørma, og etableringen av et hovedsykehus ved Mjøsbrua – med samtidig satsing på distriktene – trues.

Helse Sør-Øst har sagt at dersom Sykehuset Innlandet ikke får orden på økonomien, vil Innlandet ikke bli tilgodesett med mangfoldige milliarder til ny sykehusstruktur. Det er vel ingen hemmelighet at mange på Lillehammer ser på seg selv og egen by som eneste «fornuftige» sted å bygge hovedsykehuset. De overser at dette IKKE er et ønske fra Innlandsbefolkningen. En omfattende høringsrunde viser at langt de fleste brukerne (pasientorganisasjonene og brukerutvalg), ansatteorganisasjonene (som sykepleierforening og jordmorforbund), regionutvalgene, kommunene (spesielt de mest perifert beliggende) og politiske partiene ønsker et hovedsykehus ved Mjøsbrua. Og «ved Mjøsbrua» betyr ikke Lillehammer, Brumunddal eller Hamar!

På siste styremøte i SI antydet noen styremedlemmer følgende: «Er det noen underliggende motiver for dette underskuddet som vi ikke kjenner til? Er det noen som ikke vil hovedsykehus-prosjektet vel»? Disse styremedlemmene ser ut til å tenke at hvis et bestemt miljø IKKE ønsker Mjøsbru-sykehuset, så er mest effektive metode for underminering å bidra til at det IKKE blir orden i økonomien. Underliggende motiv er nok da økte sjanser for å ende opp som «vinner» selv – på bekostning av andre. Altså en svært egoistisk tankegang. Jeg mener ikke at de fleste hardtarbeidende sykepleiere, hjelpepleiere eller leger ved dette sykehuset tenker slik, men det skal bare noen få personer til, med formell eller uformell makt, for å underminere et demokratisk vedtak. Lokal ledelse har lite å stille opp med mot slike illojale personer, selv om de vet hvem de er. Å få kastet administrerende direktør Alice Beate Andersgaard og styreleder Anne Enger er nok et viktig delmål for disse folkene. Redaktør Halvard Grotli i GD bygger opp under en slik tankegang. Det er kun Lillehammer som teller for taktikeren Grotli.

Det er nå viktigere enn noen gang å støtte opp om hovedsykehuset ved Mjøsbrua, med samtidig satsing på distriktene med lokalmedisinske sentre, flere ambulanser og ny luftambulansebase. Illojalitet skal IKKE belønnes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags