Miljøvennlig – hva menes egentlig med det?

Av
DEL

Leserbrev Ordene vi bruker i ulike sammenheng kan forstås på forskjellig måte. De kan brukes og misbrukes alt ettersom hva en ønsker å oppnå med det som blir sagt. Ordet miljøvennlig brukes nå til stadighet for å fremme produkter som en ønsker å oppnå større omsetning av. For eksempel framheves det at det ikke lenger brukes palmeolje i produksjonen av bestemte produkter, da er det beleilig å bruke ordet miljøvennlig.

I forbindelse med plastprodukter er ordet miljøvennlig ofte misbrukt. Ved skiftning av utslitt kunstgress på en sportsarena ble det hevdet at de skulle legge miljøvennlig kunstgress og ikke nok med det så måtte det kunstige underlaget som kalles gummipadd også skiftes ut. Det er vanskelig å tro at disse produktene er særlig miljøvennlige når alt kommer til alt. Det er prisverdig at det forsøkes å ta mer hensyn til naturen, med bruk heller uttrykket «mindre miljøskadelig».

På samme måte misbrukes ofte ordet naturvennlig. Natur er jo det opprinnelige skaperverket uten påvirkning av mekaniske hjelpemidler. Hver gang vi gjør inngrep i naturen, større eller mindre, blir det ikke natur lenger i opprinnelig forstand. Ordet naturvennlig kan nok brukes når vi forsøker å reparere natur som er ødelagt. Men når vi forsøker å redusere virkningen av inngrep, bør vi heller bruke uttrykket «mindre naturskadelig».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags