Garveriet på Moelv er blitt et imponerende formidlingssenter

FÅR SKRYT: Harald Sunde og ildsjelene bak det krigshistoriske formidlingssenteret på Garveriet i Moelv.

FÅR SKRYT: Harald Sunde og ildsjelene bak det krigshistoriske formidlingssenteret på Garveriet i Moelv. Foto:

Av
DEL

MeningerI Garveriet på Moelv er det skapt et fantastisk miljø og en fantastisk utstilling. Som leder av Asker og Bærum Forsvarsforening må jeg innrømme at jeg som Bæring er misunnelig, men også inspirert.

Ideene som ligger til grunn for vårt demokrati, vår rettsstat og våre menneskerettigheter er under press. De er mindre selvfølgelige enn vi lenge har trodd. Hvordan kan vi sikre at selve fundamentet for vårt samfunn ikke forvitrer på grunn av uvitenhet og likegyldighet?

Det er selvfølgelig krevende, men formidlingssenteret på Garveriet gjør en viktig innsats. Ringsaker Historielag og Hedmarken Forsvarsforening har etablert en utstilling der ungdom kan «oppleve» betydningen av grunnverdiene for det norske samfunn: Vårt demokrati, våre menneskerettigheter og vårt rettssystem slik det er tuftet på Grunnloven.

Hva skjer når disse verdiene forvitrer hos oss selv eller i land som vi er avhengige av?

Flere ildsjeler står bak satsingen på Moelv. For tiden er det nok tidligere forsvarssjef Harald Sunde som er primus motor og inspirerende foreleser.

Virkemidlene er ganske kraftige og lokale. Hva var egentlig foranledningen for angrepet på Norge i 1940? Hva var konsekvensen av sendrektighet og svikefull atferd? Hvordan reagerte befolkningen lokalt? Vi får presentert en rekke skjebner ved navn og sted. Vekten er ikke lagt på heltemot selv om det lokalt utvilsom var mennesker som gjorde en helt ekstraordinær innsats.

Her er eksempler på overgrep, men også storsinn og hjelp. Harald Sunde er blant dem som selv foredrar i en reise gjennom tid og rom. En rekke tablåer representerer realistiske situasjon fra angrep, den private svære via gutta på skauen til fangeleiren og mye mer. Det er en utstrakt bruk av livstro dukker som gjør det hele skremmende realistisk.

Det legges vekt på at dette ikke er et museum. Greit nok, men her har norske museer mye å lære. Få norske museer greier å formidle en forgangen virkelighet like bra. Målgruppen er i stor grad skoleungdom fra Hedmark og Oppland. Den oppvoksende slekt har ikke fått historien med morsmelken. Selv de som er vesentlig eldre har neppe fått den presentert med tilsvarende innsikt og pedagogisk sans som Harald Sunde makter.

Dette er samfunnsfag i en setting som ungdommen helt sikkert vil huske. På Grini er det etablert et museum med noen av de samme ambisjonene. Mange fra Griniprosjektet har vært på Moelv for å lære. Vi har alltid blitt mottatt med stor gjestfrihet. Hver gang har vi reist derfra med ny innsikt og ny inspirasjon. Selv har vi fortsatt ganske lang veg å gå.

En oppfordring til lokale og sentrale styresmakter i Innlandet fylkeskommune: Sørg for at formidlingssenteret på Moelv får mulighet til å fortsette. Det har allerede vært dusinvis av klasser innom for en dag. Det er gull verdt. Nye klassetrinn står for tur. Ikke svikt verken elevene eller de som står bak formidlingssenteret på Moelv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags