Plastemballasje til besvær

Av
DEL

LeserbrevPlastposene er fortsatt i flittig bruk i butikkene i Norge. Mange bruker dem vel som avfallsposer etterpå går jeg ut ifra. I Frankrike ble det forbudt å bruke plast handleposer fra 1. juli 2020, og mange andre land har forbud mot den såkalte tynne plasten. Engangsbestikk og tallerkener er også forbudt i Frankrike. De har også totalforbud mot den giftige BPA-plasten i all matemballasje. Her i Norge har vi hørt på EU som har satt opp grunnverdier, og politikerne «vil se det an». BPA er en miljøgift som kan gi alvorlige helseskader.

Emballasjeindustrien har brukt den siden 1950-tallet, og det var først på 1990-tallet at vi av forskere fikk høre om skadene denne giften kunne gi. Riktignok er halveringstiden bra, denne giften går nokså fort ut av kroppen. Men når det kommer stadig påfyll, er det jo ikke så bra. En annen gruppe miljøgifter i papp og papiremballasje omtales gjerne under fellesnavnet fluorstoffer. Deres funksjon er å gi et vannavstøtende glatt belegg, for eks. i pizzaesker, chipsposer, bakepapir og matpapir slik at fett ikke trenger igjennom. Det er særlig gruppen PFOA (perfluerte alkylstoffer) som er farlig grunnet at denne giften blir værende i kroppen. Ellers gir den tilsvarende skader som BPA. Det er fare for at all papir og pappemballasje på mat har inneholdt slike stoffer. Spesielt er det farlig hvis matvarer som er slik emballert oppvarmes i mikrobølgeovn. En kan jo få Svanemerket matpapir og bakepapir heldigvis. BPA (bisfenol) i plast kan være på innsiden av hermetikkbokser, tuber, skrulokk, aluminiumskar med drikkevann og andre ting.

To damer, begge forbrukerinspektører spiste vanlig hermetikkmat morgen, middag og kveld i to dager. Etter bare 24 timer med denne maten, var det en skyhøy økning av det hormonforstyrrende stoffet BPA i urin. Dette var en test fra 2013. Noe lignende hendte i Sverige. Fra USA er det påvist skader på sædcellene og en viss prosent av arvematerialet var skadet, BPA kunne ødelegge både sexlysten og potensen. I Norge er det påvist at mødre med høye nivåer av denne giften har høyere risiko for å få sønner med nedsatt sædkvalitet, og døtre som blir overvektige i voksen alder. Foruten overvekt, er det nevnt kreft og hjerteinfarkt som skader. Det er lurt å se etter Svanemerket eller gaffelmerket når vi handler. Kanskje bake pizza sjøl?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags