Politikk fra Nordmessenvegen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det nærmer seg 16. september. D-dag for skolene i Nordre Ringsaker. Gjentatte ganger har skoledebatten vært fremme politisk. Partier har gått til valg lokalt på at skolestrukturen ikke skulle røres, hvor lenge holdt det? Rådmannen har en utfordrende jobb, han skal legge fram saker til behandling for de folkevalgte, ikke alltid like lett. Jeg tillater meg å rose rådmannen for at han setter dagsorden. Samtidig håper jeg at vi nå kan få et endelig resultat som er varig mer enn en valgperiode ...

Debatt er ønskelig i politikk. Det er gjennom debatt og avgjørelser en får kommunen framover. Kommunen ønsker å skape vekst og utvikling. Det tror jeg alle i Ringsaker ønsker. Vi er glade i kommunen vår, her bor vi, her jobber vi, mange er født her og mange kommer til å bo her hele livet. Mange er innflyttere. Et livslangt «ekteskap» med kommunen. Som i alle ekteskap er det både opp og nedturer, gjennom dialog, stå sammen om vanskelighetene kommer man gjennom også nedturene. Utfordringen er når det kommer nedturer jevnlig. Det har innbyggerne i Nordre Ringsaker opplevd over tid nå. De prøver å si ifra, både politisk gjennom sine folkevalgte, gjennom leserbrev og nå gjennom å mobilisere, vise seg fram: «Her er vi og vi ønsker å bli hørt!» I går (12. september) gikk det en kolonne på mange kilometer med ulike kjøretøy, helt fra Storåsen til Moelv, den samlet folk fra bygdene i Nordre Ringsaker under budskapet: «Vi, Vil, Vokse, Vilt, Videre!»

Jeg har full forståelse for opprustning av byene våre, de er utstillingsvinduer og trekker folk til Ringsaker, jeg har dog liten forståelse hvorfor kommunen bevisst? unnlater å nevne at Ringsaker er mer enn Brumunddal og Moelv, gjennom sommeren så vi dette tydelig på kommunens offisielle Facebook kanal. Her var det åpning av Mjøsparken, idyll i Moelv og sentrumsnære områder som var i fokus. Hvor var mulighetene for å bo tett på naturen, kort reiseveg til jobb i fjellet, unike kvaliteter på bygda? Vil ikke kommunen sette bygdene i vindusutstillingen sin? Tillater meg også å etterlyse folkevalgte med bosted i Brumunddal/Moelv oftere på besøk i bygdene. Det er faktisk også stemmer fra bygdene som har gitt dem makten. Bygdene fortjenes og ses og høres!

Mange setter pris på disse kvalitetene som finnes i bygdene, de bosetter seg utenfor sentrum, de ønsker ikke å bo i by. Nærheten til natur, jobb, skole og barnehage er prioritert. Da kan man leve lettere, ha tid til familie og tid til trivsel. Bygda er et godt sted å leve, og det bor mange i bygdene ...t har figurert et tall for Mesnali at det er 370 innbyggere der, tallet stemmer muligens, men skal vi se litt nærmere på dette? Tallet er for Mesnali som tettsted/sentrum, det sier ingenting om hvor mange som tilhører bygda. Her bor folk spredt. Skolen i Mesnali er viktig for beboere på Sjusjøen, langs Nordmessenvegen helt til Lillehammer, folk og boliger finner vi langs Sørmessenvegen og nedover mot Lismarka. Her bor det mange, selvstendig næringsdrivende, ansatte, gamle, unge. Alle må regnes med, alle er like viktig for at lokalsamfunnet skal fungere! Vi er viktig for at kommunen skal fungere!

Som innflytter til Mesnali i 1998 opplevde jeg en bygd med raushet og omsorg, et sted hvor man blir sett og hørt. Etter hvert fikk vi barn og det var godt å ha barnehage og skole i nærheten. Det ga oss en verdifull fleksibilitet i hverdagen. Ikke alt var like bra på skolen, det er gjerne sånn, vis meg den skole hvor alt fungerer bra? Gjennom samarbeid med skolen fikk vi løst de utfordringer som oppsto. Det er gjennom samarbeid og dialog gode løsninger skapes. Nå er begge mine barn større, de har ulik oppfatning av livet på bygda, det er helt greit. Jeg vet at de ble utfordret både på barnehage og skole, de lærte og de ble sett!

Samfunnet er komplekst, skole er en viktig del av dette, samtidig så ønsker jeg å vri dagens skoledebatt over til en bygdedebatt. Ønsker Ringsaker kommune vekst og utvikling i hele kommunen, eller er det forbeholdt steder med bystatus? Nå har flere politikere besøkt skolene våre, når tar kommunestyret turen for å besøke bygdene, for å høre på innbyggerne her? Jeg ønsker å utfordre og oppfordre politikerne til å møte innbyggerne lokalt, reis rundt, besøk bygdene, besøk lokale bedrifter og hør hvor skoen trykker. Selv jobber jeg på Camp Sjusjøen, en allsidig bedrift med fokus på overnatting og gode opplevelser i Ringsaker kommune. Sjusjøen er et av områdene vi tar med oss leirskoleklasser til, flere 1 000 elever i året. Vi kjemper for å bli sett, for å bli hørt. Vi bruker nærområdet som vårt utstillingsvindu. Vi selger opplevelsen «Ringsaker kommune» hver dag hele året. Da vi feiret 60 års jubileum kom daværende varaordfører på besøk med en hilsen, det motiverte oss, vi ble sett! Alle trenger å bli sett, spesielt av kommunen de bor i, det er den vi har «giftet» oss med. Mitt håp et at vi den 16. september får en klok avgjørelse for bygder som vil vekst og utvikling. Vi vil vokse vilt videre!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags