Skole- og pengedebatt

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til ordfører Anita Ihle Steen!

Med all respekt!

Jeg har selv ingen egne unger, men klarer ikke å unngå å blande meg inn i skole (penge) debatten som herjer om dagen. For det er vel det det er blitt, en debatt om dårlig økonomisk styring av Ringsaker, mellom bygd og by.

Visst har dere gjort mye bra for Ringsaker, spesielt i søndre delen og opp til Moelv. Der vil det vel også skje mer i nærmeste framtid, og utvikling er bra!

Men jeg kan ikke, selv om jeg gjerne vil, skjønne hvilke økonomisk POSITIVE konsekvenser det har/vil få å bruke millioner av kroner på badeplasser, miljøgater, fontener, pynt i rundkjøringer, bursdagsfeiring etc. Dette er mye penger som kunne vært brukt på langt viktigere ting.

Selvfølgelig er oppføring/bygging en engangskostnad/gaver etc., men drift og vedlikehold er en stor utgiftspost år etter år og øker i takt med slitasje, men gir liten (hvis noen) avkastning. Dette blir som å fylle godteskåla før matskapet er fylt.

Men dette er et annet budsjett er en ofte brukt «forsvarende» replikk. Men HVORDAN settes et budsjett opp?

Det settes penger der det er nødvendig, og der det gir avkastning til videre investeringer. Nok en gang, mat først, godteri etterpå!

Jeg bor selv litt utenfor Moelv og er i så måte ikke direkte berørt av skolene i nordre Ringsaker, men gikk på Skarpsno skole som også gikk under hammer'n for noen år siden. Den ble flyttet til Moelv, som i og for seg ikke er så langt unna, men hva med folk som liker seg på bygda, og ikke absolutt synes alt må være så STORT OG FLOTT.

Mange klarer seg med, og trives faktisk med et mindre 17. mai-tog og et lite fotballag i lokalsamfunnet der alle kjenner alle og lever trygt og godt.

Jeg har vennepar som har flyttet «nordover» til Næroset av noen meget praktiske grunner. De jobber mot Sjusjøen/Lillehammer-området, og syntes det var både praktisk, trygt og økonomisk å ha barnehage, skole, nærbutikk og fritidsaktiviteter i umiddelbar nærhet. De kan GÅ til/fra på mye av det som skjer.

Ser vi også på «arbeidstiden» til unga, passerer den «glatt» en voksens arbeidstid. Opp tidlig, få niste i sekken og skolesekk og gymbag på ryggen for å komme seg på bussen. Mange timer på skolen, for så samme veg tilbake. Når de endelig er hjemme er det rett tilbake til pulten for lekser. Grovt oppsummert, 07.00 – 17.00 (Dette er tall jeg henter fra tidsbruken til min stedatter). 10 timer hver dag, minimum, går med til dette. Vanlig arbeidstid for en voksen er 7 1/2 time, pluss kjøring i VARM bil til og fra jobb, eller har hjemmekontor, og slipper å stå ute i kulda å vente på en buss/drosje.

Som du så fint sa det i en pod-cast for en tid tilbake Anita:

«Je har over 51 % av stemmene i Ringsaker, je har flertallet alene, og da er det lettere. De andre partiene synes jo det er frustrerende. Som dom si, vi behøv itte å høre på de andre. Vi prøver å gjøra dæ så godt vi kan, men samtidig så er det jo sånn at muligheten til å få gjort noe, og den maktposisjonen vi har ligg jo akkurat i det flertallet, at du faktisk da kan følje den linja og få gjennom saker over tid, pga. at vi har styrke nok og mange nok stemmer til at du itte behøv å ta alle de andre hundre meninger inn».

I samme pod-cast nevner du:

«Vi må bruke lokalbutikken for å beholde lokalsamfunnet, vi har så mange flinke folk, vi må la folket få muligheten».

Og der er jeg HELT enig med deg! La lokalsamfunnet bestå!

For lokalsamfunnet består av så mye. Skole, barnehage, matbutikk, gardbruker'n, frisør, snekker, rørlegger etc.

Samlet sett et samfunn bestående av dugnad og arbeidsplasser, som genererer penger INN i kommunekassa! Forsvinner folk, forsvinner næring og vekst. Vekst og utvikling skjer ikke bare i sentrum i Moelv og Brumunddal!

Har du så trua på bygder og lokalsamfunn, næring og vekst som du sier, kanskje det nå er på tide og bruke dine «over 51%» og BEVARE bygder og lokalsamfunnet, med skoler, næring og arbeidsplasser, og alt det ellers innebærer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags