Sporty damer i gamle dager også

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Professor i zoologi, Kristine Bonnevie (1872 -1948) var en sporty dame. På slutten av 1880-tallet skulle damene være hjemme og stelle med hus, hjem og barn,- friluftsliv og fjellturer bare for hygga ble det lite av.

I en bok skrevet om henne ser jeg bilde av to damer i fotside skjørt og med hatt på hodet, som er sammen med to menn. Alle med en stokk i hånden. Det er Kristine sammen med en venninne og to svogere på tur i Jotunheimen sommeren 1896. De to ektemennene hadde da stukket til fjells, mens fruene satt hjemme med hver sin nyfødte baby. Disse fire fotturistene møttes på Turtagrø fjellstue, og besteg sammen Store Dyrhaugs tinn. Det var en stigning fra 884 m. høyde til 2 147 m. Dette ble en tung og til dels luftig topptur på ca. 6 timer. Ingen liten prestasjon i fotside skjørt og fottøy langt fra dagens fjellstøvler. Fra Turtagrø gikk følget via den gamle ruten gjennom Styggdalen til Skogadalsbøen, og til slutt havnet de på Gjendebu.

Å komme seg fra Oslo og opp på fjellet kunne heller ikke være så greit. Tog Oslo-Bergen åpnet først i 1909. På 1800-tallet var det jo hestene som dominerte bybilde i Christiania hvor disse damene bodde. Det var først i 1908 at automobildrosjene fikk sine 4 første holdeplasser. Byen hadde da 17 bildrosjer. Det gamle Oslo brant jo i 1624, og den nye Oslo fikk navnet Christiania etter Christian den 4. som bygget byen opp igjen. Så ble navnet Oslo igjen i 1924.

Det var kromosomer og cellekjerners strukturer som ble Kristines sentrale interessefelt. Det å kunne forstå overføringen av arvelige egenskaper interesserte, og sin doktorgrad her fikk hun i 1906. I 1912 ble hun utnevnt til Norges første kvinnelige professor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags