Svekket medinnflytelse i kommunene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Å øke kommunenes mulighet for å dispensere fra gjeldende kommuneplan og reguleringsplaner, er å svekke innbyggernes medvirkning. Plan- og bygningsloven har klare bestemmelser for innsikt og medvirkning i kommunens planprosesser. Det er her innbyggerne kan peke på uheldige virkninger for nærmiljøet og eventuelt foreslå andre løsninger.

Økt bruk av dispensasjoner svekker kravet til kommunens planlegging etter loven: «Det er jo ikke så farlig med disse kommuneplanene – vi kan jo bare dispensere fra dem dersom det blir behov for endringer.» Mens kommunens planverk er på brede høringer før det vedtas, kan dispensasjoner gjøres uten medvirkningsprosesser og uten informasjon. Dette mener hovedorganisasjonen for velforeninger, Vellenes Fellesorganisasjon er uheldig for lokaldemokratiet. Vi ser for mange saker der utbyggere øver press på kommunen for å få til endringer som passer utbyggerne.

I Sverige har man for lengst gått bort fra dispensasjonsordningen. Må det gjøres endringer i demokratisk behandlete planer, skal det skje gjennom ny reguleringsplan i full åpenhet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags