Også i år har Frelsesarmeen plassert julegryta utenfor Spar-butikken på Mølla Storsenter. Årets innsamlingsaksjon startet mandag formiddag. Allerede før Line Ørbekk hadde rukket å få gryta skikkelig på plass i stativet, begynte de første kronene å komme inn.

– Vi fikk en veldig god start, men jeg er veldig spent på hvor mye som kommer inn totalt. Alt har jo blitt dyrere og folk flest har det trangere økonomisk. Likevel håper vi på stor giverglede, sier Ørbekk til Ringsaker Blad.

Enormt hjelpebehov

I fjor kom det inn 400.000 kroner. Privatpersoner, bedrifter, lag og foreninger bidro med halvparten. Resterende var overføringer fra Frelsesarmeen sentralt.

– Hvor viktig er julegryta for Frelsesarmeen?

– Julegryta er den viktigste inntektskilden når det gjelder velferdsarbeidet vårt. Inntektene gjør oss i stand til å dele ut mat til personer og familier som trenger det. På grunn av høye renter og økte priser er hjelpebehovet større enn noen gang, sier Ørbekk.

Frelsesarmeen i Brumunddal deler ut mat første fredag i hver måned. Under utdelingen som fant sted i oktober i år, var det 85 personer som møtte opp. Tallet var nesten tre ganger lavere i oktober i fjor.

En populær dugnad

Julegryta blir stående på Mølla Storsenter fram til og med lille julaften. Julegryta er bemannet fra 11.00 til 17.00 seks dager i uka. Brumunddal Rotaryklubb dekker også i år de fleste vaktene.

– 15–20 medlemmer stiller opp. Dette er en populær dugnad som mange ønsker å være med på, sier Eivind Amb, leder av samfunnskomiteen i rotaryklubben.

Med på laget er også en gjeng frivillige damer fra Brumunddal.

– Vi synes det er viktig å bidra, uttaler Ragni Grude Amb, en av kvinnene i gjengen.