Torsdag kom nyheten alle som er glade i Dala helst skulle vært foruten.

Den notoriske målsniken Preben Finstad signerte nemlig for moderklubben Funnefoss/Vormsund, som spiller i samme avdeling som Brumunddal i Norsk Tipping-ligaen kommende sesong. Dette var et klubbvalg som for mange var litt overraskende.

Flere tilbud

Finstad bor til daglig på Brøttum, og det har han tenkt å fortsette med. Dermed må han kjøre om lag halvannen time hver veg for å komme seg til trening på Funnefoss. Innenfor denne radiusen er det veldig mange andre lag på samme nivå, og Finstad fikk da også tilbud fra to andre klubber i tillegg til Brumunddal.

– Jeg fikk tilbud fra både Elverum og Eidsvold Turn, klubber med et helt annet ambisjonsnivå enn FUVO. Hadde penger vært avgjørende for min del, ville jeg kanskje valgt en av disse klubbene, men det er ikke det som er viktig for meg, sier han.

Han forteller at dette med tidsbruk veide tungt, og det kan virke som et rart argument når man må bruke oppunder fire timer i bil pr. økt, men Finstad forklarer:

– Avtalen med FUVO er at jeg deltar på to fellesøkter i uka. Det er langt færre økter enn jeg er vant til i Dala, og det samlede tidsforbruket vil nok være høyere i Brumunddal. Med to fellesøkter i uka vil jeg få langt flere frikvelder, og det er nok noe kona setter pris på, særlig nå som vi venter barn, sier målsniken, og fortsetter:

– Ved å spille for FUVO vil det også bli lettere for meg å besøke familie og venner, og det er noe som betyr mye for meg.

Preben (27) åpen om familieforøkelse - mer hemmelighetsfull om framtiden på fotballbana

Sliter med leddgikt

Å trene to økter i uka høres litt magert ut om man har ambisjoner om å sette sitt preg på divisjonen, men Finstad kommer til å legge ned mange økter med egentrening.

– Jeg er glad i å trene, og FUVO kjenner meg så godt at de vet at jeg legger ned den jobben som trengs, sier Finstad.

Han legger heller ikke skjul på at han har helseplager som gjør det utfordrende å trene fotball i ønsket utstrekning.

– Jeg har jo leddgikt som jeg må holde i sjakk. Da kan 4-5 fotballøkter i uka bli litt mye. Jeg vet ikke helt hvor mye kroppen tåler, men fotball er nok noe av det verste man kan drive med når man har leddgikt, sier Finstad som er møtt med forståelse for klubbvalget sitt.

– FUVO gir meg den beste totalpakka, og jeg har inntrykk av at de fleste skjønner hvorfor jeg nå velger å spille for dem, sier han.

Gode minner

Han innrømmer at det ikke er uten vemod han nå forlater Dala. Her han fått både kamerater og minner for livet.

– Det er veldig mange gode folk i og rundt klubben. Jeg har et veldig godt forhold til både spillere, supportere og trenerne som jeg har hatt, så det er det ingen ting å utsette på, sier han.

Sjøl om fjorårssesongen for Finstads del ble preget av skader fikk han med seg opplevelser han aldri vil glemme.

– Det er klart at cupkampen mot Vålerenga var veldig morsom. Ikke bare det at vi nesten slo dem og at jeg scoret, men hele arrangementet og folkefesten. I tillegg var det jo gøy når vi slo ut Strømmen i cupen, avslutter Finstad.

Uten lagets suverent mest målfarlige spiller de to siste sesongene står nå Dala overfor en krevende utfordring.

– Å erstatte Finstad blir ikke lett. Han var en fantastisk type både på og utenfor banen, sa klubbens styreleder, Helmer Almerud, til RB lørdag.