Gå til sidens hovedinnhold

Det er nå vi skal testes skikkelig. Det er tid for tålmodighet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Du vinner ikke konkurranser om du stopper på oppløpet. Kan det skje i kampen mot koronaviruset som vi har kjempet så hardt mot i flere uker? Det vil i så fall være tragisk.

Det er i hvert fall all grunn til å fortsatt følge råd, påbud og forbud som er innført i forbindelse med korona-krisen. De første ukene har det gått rimelig bra, men det er ikke mindre viktig i ukene som kommer. Derfor er det grunn til å rope varsko nå. Det er virkelig ikke tiden for å bli sløv eller likegyldig.

For det dukker opp bilder og filmer fra ulike situasjoner rundt om. Klarer folk å holde seg vekk fra fest og samlinger nå utover våren? Det gjelder både voksne og unge. Ungdommen har tradisjon for å samles og ha det artig utover våren. Når noen ungdommer nå begynner å flytte grensene, påvirker det andre. Det er alles ansvar å følge råd som gis, og her vil det være viktig at både unge og deres foreldre avstår fra å samles nå etter at de første ukene med restriksjoner er historie. Det er mulig at mange har Antibac i lomma eller bilen, men det er fortsatt mange som går rett forbi håndvasken i butikker. Er det grunn til å stramme inn?

Klarer folk å sette seg sjøl inn i et større perspektiv? I Norge har vi sluppet unna kriser vi ser i andre land. Det skyldes at tiltakene som er innført her fungerer. I det store og hele er dugnaden gjennomført som ønsket. Noen feilskjær og heftige diskusjoner rundt enkelte situasjoner har det vært, men det er ikke til å unngå i den ekstreme situasjonen dette fortsatt er.

Det er nå vi skal testes skikkelig. Det er nå vi må vise disiplin. Det er nå sjansen for å senke skuldrene og ikke gjøre det rette, er til stede. Nå skal barnehager åpnes og de yngste elevene skal tilbake på skolene. Det har allerede skapt diskusjon og noen oppfatter at den verste tiden er over. For det store flertallet er det faktisk ingen endring. Mange skal fortsatt jobbe fra hjemmekontor. Manger er fortsatt permitterte og risikerer å bli det enda flere uker, kanskje måneder. Koronasmitten kan fortsatte blusse opp, siden vi fortsatt ikke har alle svar om viruset eller en vaksine klar.

Fortsatt sitter frykten i oss for å gjøre det normale. Det som får samfunnet til å fungere slik det var. Den normalen vi har vært vant til vil det gå lang tid før vi får tilbake. For å få den tilbake så raskt som mulig, er det viktig å følge rådene. Samtidig må hver og en innse at dette fortsatt kan ta tid. Så hvordan vil du selv håndtere det, og hvordan hjelper du selv andre til å bidra? Det er virkelig et godt spørsmål. Det er opp til hver enkelt av oss å svare på akkurat det. Tenk på alle de som rammes hardt av viruset og alle som står i førstelinja i arbeidet mot krisen før du svarer.