Det første RB møter da vi går inn døra til biblioteket i Moelv, er en gruppe ivrige barn som sitter med hver sin spillkontroll og hoier og jubler begeistret. Gaming er slett ikke noe som bare skjer bak stengte dører på gutterommene, gaming kan være sosialt og kontaktskapende.

– Det er tydelig at ungene koser seg, det er skikkelig moro å stelle i stand noe som ungene synes er gøy, sier barnebibliotekar Linda Terese Antonsen.

Det er andre gang Ringsaker bibliotek i Moelv inviterer til Bibliogames, og oppslutningen er over all forventning.

– Vi har gjort det litt for å sjekke interessen, og den er veldig stor. I dag har det vært 50–60 stykker her, forteller bibliotekaren, som håper at dette er noe de kan få til flere ganger.

Det ble opplyst at arrangementet passer for barn i alderen ni til tretten år, men i Moelv har spilldagen lokket til seg deltakere fra fem år og helt opp i trettiårsalderen.

– La dem fortelle

Bibliogames er en frivillig organisasjon som ble til fordi initiativtakerne mente gaming var et tilbud som manglet i bibliotekene. Et tjuetalls frivillige i Osloområdet reiser rundt til bibliotekene for å formidle spillkultur til små og store spillere. Biblioteket i Moelv hadde besøk av fire spillverter fra Bibliogames, med god innsikt i spill og maskinvare. Spillvertene har med seg flere populære spillkonsoller, de har med X-box, Nintendo Switch, VR-briller og Play Station 5.

Spillvert Magnus Hegdal mener at foreldre bør engasjere seg mer i barnas spilling, uten at det betyr at de skal slutte å sette grenser for spillingen.

– Internett er stort, skummelt og farlig, men også veldig fint. Lær av barna dine. La dem fortelle om spillene, spill med dem, oppfordrer han.

– Skape sosiale arenaer

Gaming har blitt en del av barne- og ungdomskulturen. Dette tar Bibliogames på alvor. Mange barn og unge bruker mye tid alene foran skjermen, men det er morsommere å spille sammen med andre.

– Vi vil ikke at ungene bare skal sitte hjemme og spille, vi vil skape gode sosiale arenaer for spill og en god norsk spillkultur, sier Hegdal.

Behovet er der, for når Bibliogames kommer møter ungene opp i hopetall. I Moelv har det vært fullt hus på begge arrangementene.

– Det er veldig hyggelig å se hvor mange fornøyde barn og ungdommer som kommer innom og spiller. Det er helt sikkert noen som har fått nye venner her i dag, sier Hegdal, som håper de får komme tilbake.