Det trygge hjemmet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag 16. desember kveld var det fakkeltog for BEMA (boligtiltak for mindreårige asylsøkere) i Ringsaker kommune. Bakgrunnen for fakkeltoget er at botiltaket er foreslått lagt ned. BEMA har vært med å gi mindreårige asylsøkere en god inngang til å leve, bo, gå på skole og finne seg til rette i Norge.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ungdommene som bor her opplever at de andre beboerne og de ansatte er familien deres. Uten å ta stilling til indre politiske forhold i Ringsaker, vil jeg understreke at alle trenger et hjem og at som fellesskap trenger vi at samfunnet er med på skape dette, også for unge mindre mindreårige asylsøkere.

«- Behovet for å skape seg et trygt hjem er helt grunnleggende for oss alle.

Amund Aakerholt, Alise Vea og Borghild L. Tønnesen skriver i et bokutdrag på Psykisk.no om hvor viktig det er å ha et trygt hjem. De følger opp med en definisjon av bo-oppfølging:

All hjelp som bidrar til et stabilt, godt og trygt boforhold.

For mange er hjemmet en viktig identitetsarena og sier noe om tilhørighet. Hjemmet kan sees på som en forlengelse av identiteten til den som bor der. Om noen krenker hjemmet vårt, kan det oppleves som en krenkelse av vår personlige identitet.» (Sist oppdatert: 16.11.19. Publisert 21.10.16)

I nyhetene mandag kveld kunne vi høre at alle som har bodd på BEMA eller bor der nå tar utdanning og får seg jobb. Dette er langt høyere enn den nasjonale statistikken:

«Tre av fire enslige mindreårige flyktninger er i arbeid eller under utdanning.

Blant flyktninger i alderen 18–29 år som har kommet til Norge som mindreårige uten medfølgende foreldre, var tre av fire i arbeid eller utdanning i 2017. Dette var en klart lavere andel enn i den jevnaldrende i befolkningen totalt, der andelen var 85 prosent.» (21. januar 2019. Mads Ivar Kirkeberg og Harald Lunde)

Norge skal være de mindreårige asylsøkerne sitt nye hjemland. Sett i en global sammenheng er Norge et trygt land med mange muligheter til å utvikle seg som menneske og samfunnsborger.

Vi har gode samfunnsstrukturer og utdanningsmuligheter. Vi har rettsikkerhet, og ikke minst så er det ikke konflikter, krig eller mangel på mat eller beskyttelse.

Uavhengig av kommunal økonomi og prioriteringer, mener jeg det er viktig å sikre stabile hjem.

I sangen Tenn lys, synger vi:

Tenn lys, to lys skal skinne

For kjærlighet og tro

For den som viser omsorg

Og alltids bygger bro

Må fanger få sin frihet

Og flyktninger et hjem

Tenn lys, for dem som gråter

Og dem som trøster dem

Mindreårige asylsøkere trenger vår kjærlighet og vår tro på dem, men vi trenger også deres kjærlighet og deres tro på oss. Gjensidig respekt, omsorg og nestekjærlighet gjelder oss alle. Det tenner vi lys for i advent og jeg håper vi kan fortsette å ta godt imot de som kommer til vårt land.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags