– Jeg kjente Trude i to perioder. Først som barn. Hun var fire år yngre enn meg, og jeg husker henne som en blid og sosial unge. Og så hadde jeg begge foreldrene hennes som lærere, forteller Kjersti Røhnebæk.

Så gikk det mange år hvor de ikke hadde noen kontakt. Da Trude Hustad ble med i Ringsaker Senterparti i 2011 møttes de igjen, gjensynsgleden var stor hos dem begge.

Det tok ikke lang tid før Trude ble en viktig ressurs i partiet. Hun viste en stor innsatsvilje, stilte opp på stands og deltok aktivt i valgkampen. I 2019 ble hun valgt inn i kommunestyret.

– Brant for helse og omsorg

I bildet øverst er Røhnebæk, Hustad og Lundberg fotografert sammen før 2019-valget.

– Hun brant for helse og omsorg, og hennes bakgrunn som sjukepleier gjorde henne i stand til å belyse saker fra synsvinkler vi andre ikke tenkte på. Hun komplementerte gruppa, vi lærte mye av henne, sier Røhnebæk.

Trude, som ikke hadde landbruksbakgrunn, lærte også ett og annet. Hun var ikke kjent med alle begrep innen landbruket. Noen ganger resulterte det i humoristiske øyeblikk, som da hun først hørte om «makeskifte» og trodde det handlet om partnerbytte.

Lundberg og Røhnebæk beskriver Trude som et begeistret og lekent menneske med mange hobbyer. Hun elsket hunder og var veldig aktiv i retrieverklubben. Hun var glad i håndarbeid, særlig strikking. Og hun hadde en lidenskap for Lego. Kjersti røper at Trude hadde et eget rom med Lego i leiligheten sin, og et skap med store legobiler.

– En gang overnattet Emilie Enger Mehl i legorommet. Hun ga Trude Stortinget i Lego, og Trude ble så glad, forteller Røhnebæk.

På den tiden var Trude leder i Ringsaker Senterparti og fikk pris for beste lokallag eller beste lokallagsleder.

– Trude var ei sosial og glad jente, som gjerne dro i gang sosiale ting. Hun var veldig morsom å være sammen med, det var aldri kjedelig når hun var til stede, sier Kjersti.

– Alltid blid, hyggelig og engasjert

Odd-Amund Lundberg kom ikke inn i politikken før i 2015, da var Trude allerede aktiv.

– Jeg la fort merke til henne. Hun brant for forvaltertanken til Senterpartiet. Hun var alltid så blid, hyggelig og engasjert. Det fascinerte meg at hun alltid hadde et skråblikk og en god kommentar på lur. Trude spredte alltid god stemning rundt seg, det var aldri kjedelige møter når Trude var med, sier han.

Lundberg beskriver at Trude alltid var ekstremt godt forberedt til møtene, noe som var svært gledelig for hele partigruppen. Selv i perioder da hun var svekket på grunn av sykdommen, holdt hun fast ved sitt politiske engasjement og deltok aktivt ved å sende innspill og tilbakemeldinger via messenger.

– Et viktig forum

Som sjukepleier visste Trude at hun hadde dårlige prognoser, men hun var fast bestemt på å delta i årets valg. Hun rakk å forhåndsstemme før hun gikk bort, og Kjersti deler en hjertevarm anekdote som Trudes far, Rødt-politiker Arnulf Hustad, fortalte under bisettelsen. Arnulf, som har vært Rødts representant i kommunestyret det meste av denne kommunestyreperioden, skal ha oppfordret Trude til å stemme på hans parti.

– Nei, så syk er jeg ikke, svarte Trude.

Røhnebæk, Lundberg og Hustad har alltid drevet valgkamp sammen.

– Dette var den første valgkampen uten henne. Det var veldig rart at hun ikke var med, med sine ordspill, og sitt gode lune humør. Hun sa at kommunestyret var et viktig forum. Det er ikke sånn at man alltid føler det, men da hun sa det, trodde jeg på det. Det har vært spesielt at hun ble borte på denne måten. Nå må vi bare fortsette arbeidet. Hun er veldig savnet, sier Lundberg.