Gå til sidens hovedinnhold

Dette kommer ofte som et sjokk på mange

Artikkelen er over 1 år gammel

Store deler av landet er inne i en intens kuldeperiode, men nå kommer varmegradene tilbake, og dermed også frostskader.– Regningen etter frostskader kommer ofte som et sjokk på mange, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg F orsikring.

De ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt godt over 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge.

– Mange frostskader skjer når mildværet kommer tilbake etter en kuldeperiode, gjerne i tilknytning til uisolerte vannrør i boliger som ikke er tilstrekkelig oppvarmet. Frost får rørene til å sprekke, og når disse tiner strømmer vann ut på gulv. Blir ikke dette oppdaget tidlig nok blir skadene omfattende. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70 000 kroner å utbedre, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

I fjor registrerte forsikringsbransjen godt over 60 000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter.

Frykter frostskader på hytter

Minusgradene har også inntatt høyfjellet, og mange hytteeiere risikerer å møte en frostskadd hytte neste gang de tar turen.

– Vi opplever at stadig flere får vann- og frostskader på hytta. De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier han.

Sårbare for strømbrudd

Mange av frostskadene skyldes også at man ikke har stengt av vannet før man forlot en hytte eller bolig.

– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade hvis det ikke blir tatt hånd om raskt nok, sier Brandeggen.

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkorting i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. I fjor ble det registrert vel 5 000 vannskader bare på hytter her i landet.

Slik unngår du frostskader

Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt framfor å sette vinduer på gløtt.

Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.

Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.

Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

Har du varmeovn på i ubebodd hytte, så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

Slik tiner du frosne rør

Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

Varm opp rommet.

Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftspistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.