Gå til sidens hovedinnhold

Dette rommet i Ringsaker skal gi læring til hele Innlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag ble Newton-rommet i Ringsaker offisielt åpnet.

Drøyt 1000 elever fra ringsakerskolen har siden høsten 2019 hatt undervisning i Newton-rommet, som etablerer seg som et viktig undervisningssenter for hele Innlandet, skriver Ringsaker kommune i en pressemelding etter åpningen:

– Det er ikke tilfeldig at det er et Newton-rom i Ringsaker. Med denne etableringen styrker vi satsingen på den praktiske tilnærmingen til realfag, teknologi og elevenes skaperkraft i skolen, sa kommunalsjef for skole, Anne Kari Thorsrud.

Newton-rommet eies og drives av Ringsaker kommune. Anette Kjelsrud og Tone Sigurdsen er ansatt som Newton-lærere. Sammen underviser de barn og voksne i ulike «moduler» – fra koding med barnehagebarn til undervisning i bio- og genteknologi for elever i den videregående skolen.­

For hele regionen

– Vi er ikke i tvil om at de barna vi har undervist i høst har hatt gode læringsopplevelser, uavhengig av om det har vært barnehagebarn, skoleelever eller barn som har vært her gjennom fritidsaktiviteter. Og jammen har vi fått et fint undervisningsrom, sa en stolt Anette Kjelsrud, som også kunne presentere «forskerspirer» fra Øverkvern FUS barnehage, Kirkekretsen skole og Ringsaker videregående skole.

– Disse barna skal vise dere noen av de modulene vi jobber med her på Newton Ringsaker, som «Bee-bot», praktisk matematikk gjennom et forsøk med roboter og omkrets og hvordan man kan skille ut DNAet på en kiwi, sa Kjelsrud.

Ordfører Anita Ihle Steen hadde gleden av å overrekke en 3D-printer og vinylkutter som gave til Newton Ringsaker i anledning åpningen.

– Vi er stolte av at Ringsaker er markert på Newton-kartet. Undervisningen her er et positivt bidrag inn i en mer praktisk tilnærming til realfag. Ikke minst er det viktig med utvikling av nye moduler som kan styrke barn og unges kunnskap og innsikt i et bærekraftig samfunn, sa ordføreren under den offisielle åpningen.

Rådmann Jørn Stand påpeker også den regionale dimensjonen ved etableringen av Newton-rommet i Ringsaker.

– Dette er ikke bare et kunnskapssenter for elever i ringsakerskolen. Newton-rommet er et spennende teknologisk, velutstyrt undervisningslokale som kan benyttes av hele regionen, sa Strand.

Milliontilskudd

Det er tilskudd fra blant annet Sparebankstiftelsen Hedmark, Hedmark fylkeskommune og Ringsaker vekst som har gjort etableringen av Newton Ringsaker mulig. Avdelingsleder ved Sparebank1 Østlandet avdeling Brumunddal, Gunn Bente Hårberg, hadde gleden av å dele ut en gave på vegne av Sparebankstiftelsen på hele 1,5 millioner kroner til Newton Ringsaker.

– Sparebankstiftelsen jobber blant annet med å sikre vekst og utvikling i Innlandet. Den beste måten å gjøre dette på, er å investere i barn og ungdom i lokalsamfunnet. Newton-konseptet passer godt inn i denne strategien. Stiftelsen har derfor bidratt med en gave pålydende 1 500 000 kroner – øremerket undervisningsutstyr hos Newton Ringsaker, sa Hårberg.

Også Einar Melheim fra Tekna, Norges største forening for naturvitere og teknologer med mastergrad, hadde gleden av å overrekke en sjekk på 5000 kroner til Newton Ringsaker.

– Tekna er opptatt av rekruttering til realfagene. Derfor synes vi det er viktig at Ringsaker kommune har etablert et Newton-rom i regionen. Vi tror dette vil sikre engasjementet og kunnskap innen realfag, sa Melheim, som også kunne fortelle at Tekna ønsker å utvikle en egen undervisningsmodul til bruk i Newton-sammenheng.

- En flott arena

Næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad, benyttet anledningen til å takke alle som har vært involvert i etableringen av Newton Ringsaker.

– Det har vært veldig hyggelig med nok et prosjekt som alle sa ja til, og tilbakemeldingene fra næringslivet har vært veldig gode. At også både Fylkeskommunen og ikke minst Sparebankstiftelsen Hedmark har bidratt med betydelige beløp, er vi veldig glade for. Dette blir en flott arena for elever i så vel grunnskole, som videregående skole fra regionen, sa Rullestad.

– Nå har vi Newton-rommet, DalaMakers, Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn, Tenkeboksen på andre siden av gågata og Gründerparken – alt dette innen en radius på 5 minutter. Dette er praktisk teoretisk Arena Innlandet, mine damer og herrer, sa Rullestad med et smil om munnen.

Stian Andre Olsen, kommunikasjonsansvarlig FIRST Scandinavia, ønsket Newton Ringsaker hjertelig velkommen inn i «Newton-familien» som Newton-rom nummer 39 i Norge.

– Siden 2003 har First Scandinavia utviklet og drevet Newton-konseptet. Vi kan garantere for at modulene det undervises i her er kvalitetssikret og utviklet for et stort læringsutbytte. Det som skjer her i dette rommet er ikke et tillegg til det som skjer i klasserommet. Det er en del av det. Vi har fulgt litt med på dere i Ringsaker siden oppstarten, og det er ikke tvil om at Newton Ringsaker vil bli en enorm ressurs. Ikke bare for barna i Ringsaker, men for hele Newton-nettverket, sa Olsen.