(OA): Noen hadde akkurat satt middagen i ovnen. Andre parkerte akkurat bilen i oppkjørselen. Litt før klokka halv fire mandag slo flammene ut av leiligheten i Rognstien på Kopperud i Gjøvik. Ifølge brannvesenet skal brannen ha startet på kjøkkenet i en av de midterste av i alt seks leiligheter.

Over hele byen så folk den massive røyksøylen som steg til værs fra sørbyen.

Brannen spredte seg raskt fra den ene leiligheten til de øvrige i rekkehuset. Allerede da nødetatene kom til stedet, ble det meldt via radioene til både politiets operasjonssentral og brannvesenets alarmsentral at det var fullstendig overtenning.

Beboerne kom seg ut. Totalt 15 personer skal ha vært folkeregistrert på adressene som begynte å brenne. I tillegg ble 22 personer evakuert fra naboleiligheter, slik at det totale antallet evakuerte personer ble 37.

Disse fikk raskt tilbud om kost og losji på regninga til Gjøvik kommune ved Strand hotell i Gjøvik sentrum.

– Det er klart at folk er i sorg når de mister hjemmet sitt. Det er et sjokk, sa Karoline Duenger, som er leder for avdeling for barn og familie i Gjøvik kommune.

På hotellet kunne blant annet Tove Sveum, som var ute i hagen og klippet gresset da hun kjente røyklukta, fortelle om opplevelsen.

– Jeg tror ikke det er noen som kan tenke seg hva vi har opplevd, sa Sveum til Oppland Arbeiderblad i lobbyen på hotellet.

Beboerne som hadde kommet seg ut, så boligene sine stå i full fyr. Samtidig som de trakk til Strand hotell iført bare det de kom seg ut i, jobbet brannvesenet tungt på stedet.

Gjøvik-brannvesenet hyret inn kolleger fra begge Toten-kommunene. De fikk kjørt opp tankbil og hentet vann fra kommunale anlegg i nabolaget. Det var uansett lite de kunne gjøre. Ikke lenge etter at OA hadde meldt om brannen, og at arbeidet pågikk, ble det klart fra brannvesenet at boligene ikke kunne reddes.

– Det var 14–15 brannmenn på stedet, pluss tankbilstøtte fra Østre Toten, har brannsjef Geir Atle Engen fortalt.

– Når brannen får utvikle seg en liten stund, og kanskje går opp på loft, da er det utfordrende for brannvesenet. Da sprer den seg innvendig på loft uten at en kanskje ser det, og det er et problem på slike rekkehusbranner, sa Engen.

Brannvesenet har også sagt mer i denne artikkelen om hvordan arbeidet pågikk.

Mens brannmannskapene jobbet iherdig med å slukke brannen i leilighetene, måtte politiet oppfordre skuelystne og naboer om å holde seg unna fortau og gater i nabolaget. De kom rett og slett ikke fram.

– Vi sliter veldig med skuelystne som blokkerer veinettet og terrenget rundt. Spesielt opp mot Svarthaugen, hvor røyken går. Folk står tett innpå brannen. Vi vil at menneskene skal gå bort, sa operasjonsleder Kristian Bjaanes hos politiet.

Tirsdag morgen og formiddag var det fortsatt ikke klart for at politiet kunne starte sine undersøkelser. Det var for varmt. Det sto fortsatt røyk opp av rekkehusruinene. Det ble sagt at det fortsatt glødet på stedet tirsdag formiddag.

Boligene som brant er bygget i 1974 og 1975. I likhet med mange andre eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Gjøvik. Brannsikkerheten blir et tema etter storbrannen på Kopperud mandag ettermiddag og kveld.

– Når man hører om en brann av et slikt omfang blir man umiddelbart litt redd. Heldigvis har det gått bra. Alle har kommet fra det med livet i behold, sa ordfører Torvild Sveen, som også leder kriseteamet i kommunen.

I 2020 advarte Norsk brannvernforening mot brannfaren i eldre rekkehus. Det gjelder i hovedsak bygg oppført før 1985, som er bygget med helt andre krav.

– Bygningsmassen som det gjelder ble oppgradert med brannskiller slik som plan- og bygningsloven av 1985 krever, opplyste administrerende direktør i Gjøvik og omegn boligbyggelag Tom Søgård til OA mandag.

– Det ble gjennomført brannforebyggende tilsyn for kun få år siden, sa Søgård.

Det er styret i borettslag og sameier som sitter med ansvaret for å følge opp lovpålagte krav til bygningsmessig brannvern. Det er 103 enheter i Nordby borettslag, som omfatter gatene Rognstien og Granstien.