I over 20 år har NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut Prøysenprisene, for å hedre norske komponister og tekstforfattere for innsats innen musikk, visekunst eller diktning.

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens Hederspriser, er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris.

Prøysen tel by`n ble arrangert for sjette gang i Kulturkirken Jakob i Oslo, lørdag 23. november, en konsert som blir arrangert på Prøysens dødsdag hvert år. Årets artister som spilte sine versjoner av låter og tekster av Alf Prøysen var Ingrid Olava, Hilde Louise Asbjørnsen, Knut Anders Sørum, Nils m/Skils og Ove Røsbak.

Årets Prøysenpriser (med begrunnelse) gikk til:

ALF PRØYSENS ÆRESPRIS: PER HUSBY

Prøysens Ærespris 2019 går til en som kan se tilbake på en lang og allsidig karriere i norsk kulturliv. Han er fortsatt aktiv utøvende og spiller på mange strenger. Han er kjent som musiker, komponist, arrangør og orkesterleder og har helt fra han var ferdig utdannet musiker vært en stor kapasitet innenfor sine sjanger.

Han er Oslo-gutten som nyutdannet pianist flyttet til Trondhjem, ble sivilingeniør med akustikk som fag og som samtidig startet sin jazzkarriere i Trondhjems jazzmiljø. Han har spilt i mange konstellasjoner siden og fikk i 1989 Buddyprisen. Han har ledet egne band og han har vært kapellmester i mange populærshow på TV gjennom 1980 og 1990-tallet.

Han jobbet i Jazzarkivet samtidig som Elin Prøysen jobbet i Visearkivet. Elin var i gang med å samle alle Prøysenvisene i en bok og hun inviterte årets prisvinner inn for å bistå henne i dette arbeidet. De nedla et kjempearbeid sammen som gikk over flere år og som resulterte i firebindsverket Alf Prøysen: Viser og dikt, gitt ut i jubileumsåret for Alf Prøysens 100-årsdag i 2014. I dette verket presenteres kjente og ukjente tekster av Alf Prøysen fra de første diktene i 1932 til hans siste vise om Fjøs-Lisa og Prinsen av Siam som han skrev på sykehuset i november 1970. Dette verket åpner nye dører til Prøysens livsverk og vi får følge han fra de første famlende forsøk til de fullendte visene. Årets Æresprisvinner har med denne jobben gjort en uvurderlig innsats for at Alf Prøysens forfatterskap skal bli med oss videre.

PRØYSENPRISEN 2019: ERLEND ROPSTAD

Årets Prøysenpris-vinner har gjennom en ganske tett produksjon og jevn konsertvirksomhet de siste åra laget seg en egen hylle i Norsk musikkliv.

Han bytta sangspråk fra engelsk til norsk i 2013, og det virker ikke som han har sett seg tilbake. Det viser seg at mjuke konsonanter kan uttrykke klare budskap.

Som visekunstner står han i en tydelig tradisjon, men han har laget sine egne sørlandsviser som rommer både det milde, det bitende, den mjuke kjærligheten, lengselen og sjalusien. Som rockepoet mestrer han det slepne, men harde, og spenninga mellom musikken og språket hans tilfører noe eget mellom linjene. Årets vinner mestrer kort sagt sitt eget språk.

Årets Prøysenvinner er en forteller av rang som bretter ut om han må, og holder det nære når det trengs. Han viser et stort hjerte og samfunnsengasjement og evner å skrive om det på en poetisk og samtidig direkte måte, slik at det både berører og ryster. Teften for ironi og sarkasme som virkemiddel gjør at man kan ane et slektskap, et mørke som finnes hos både den sindige sørlendingen og den lugne hedmarkingen.

Og Alf Prøysen drømte vel også på et tidspunkt om å bli en svensk visesanger, i likhet med en sørlending noen tiår senere.

TESKJEKJERRINGPRISEN: ANNA FISKE

Prisvinneren kom til Norge for 25 år siden. Etter det har det trillet ut bøker og publikasjoner i et jevnt tempo, og antallet er oppe rundt femti egne. I tillegg samarbeider denne kunstneren med mange andre, og har medvirket til en rekke spennende samarbeidsprosjekter.

Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for dem som ikke helt passer inn, og de som har litt andre forutsetninger i livet enn andre, de som har særegenheter, i likhet med hu som er så lita som ei teskje. Vinneren av Teskjekjerringprisen har laget flere bøker som er spesielt utformet for lesere som trenger ekstra tilpasning. Hun er heller ikke redd for å behandle vanskelige temaer, som alle de store og rare følelsene vi har inni oss. Men hun er også opptatt av hvordan vi er utenpå, for eksempel at vi alle har en bakside.

Denne kunstneren har flere uttrykk. Hun har sin kunstfaglige utdanning fra Stockholm, og hun har laget mange tegneserier. Etter hvert har hun prøvd flere sjangre, og skriver også selv. Hun har laget sakprosabøker og bildebøker i tillegg til tegneserier.

Alt hun lager er preget av en letthet, lekenhet og av glede. Det mørke og vanskelige i livet anerkjennes, men gleden over alt det fine, og de små tingene i livet skinner gjennom. Man blir rett og slett glad av denne kunstnerens litt skjeve og uhøytidelige strek og ukompliserte tilnærming til livet. I år har hun tjueårsjubileum som forfatter, og gjør stor suksess i flere land med en barnebok om hvordan man lager en baby.

Selv om illustratøren og forfatteren har vunnet mange priser og er oversatt til mange språk, er hun jordnær og særdeles hyggelig.