Hest rømte etter fyrverkeri-panikk

Ida Nilseng er enig i at fyrverkeri hører nyttårsaften til, men mener man fortsatt kan ta hensyn til dyrene under oppskytingen. Foto: Privat

Ida Nilseng er enig i at fyrverkeri hører nyttårsaften til, men mener man fortsatt kan ta hensyn til dyrene under oppskytingen. Foto: Privat

Islandshesten Draumur rømte i panikk etter lyder og lys fra fyrverkeri på nyttårsaften.

DEL

Ida Nilseng fra Åsmarka har vanligvis islandshestene sine ute, ettersom de trives best der. På nyttårsaften fikk hesten Draumur panikk av fyrverkeriet som ble skutt opp i nærheten.

- Nyttårsaften er en vanskelig dag for dyr. Det gikk veldig bra i fjor, og vi trodde det skulle gå fint i år også, sier Nilseng. 

Hun forteller at hestene hennes Draumur og Tiggur ble tidlig redde, og at de ikke ville spise maten hun ga dem i 18-tiden.

- Fyrverkeriet begynte veldig tidlig, og de var reddere i år enn noen gang tidligere. Det var helt grusomt.

Fikk hjelp av naboer

Draumur hoppet etterhvert over gjerdet, og forsvant inn i skogen. Nilseng prøvde å roe ned Tiggur, som sto igjen alene.

- Etterhvert måtte jeg legge ut på leting etter Draumur, og fulgte sporene hans i snøen.

Hesten fant hun i skogen, og fikk leid han hjem igjen i nattemørket. Nilseng fikk god hjelp av naboer, og ble tilbudt stallplass til hestene neste år.

- Det løste seg fint og Draumur har det bra, men når hestene løper i panikk kan det gå galt med både hesten og de som møter på den, sier hun.

- Hold oppskytningen til midnatt

Nilseng er enig i at fyrverkeri hører nyttårsaften til, men sier det ikke trenger å vare så lenge som det gjør. Det er lov å skyte opp fyrverkeri mellom klokka 18 nyttårsaften til klokka 02 første nyttårsdag. Det synes Nilseng er for lenge.

- Det er mange dyr som går ute i Åsmarka og andre steder i Ringsaker som er redde på nyttårsaften. Dersom man kan holde seg til å skyte opp fyrverkeri til midnatt er det mange dyr som slipper en fæl opplevelse.

Artikkeltags