Pass på hunden – hvert år blir mange firbeinte skadd i skisporet

SKADER: – Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen, sier veterinær Tor Kvinge.

SKADER: – Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen, sier veterinær Tor Kvinge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder, ofte på grunn av fjellski med stålkanter. Noen ganger er skadene svært alvorlige.

DEL

(Østlendingen) – Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen.

– Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadete beinet, sier Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen i en pressemelding fra Tryg Forsikring.

Forsikringsbransjen merker en oppsving på denne tiden av året fra hundeeiere som har forsikret kjæledyret.

Stikkskader

Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa egentlig kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men jeg har hørt fra kollegaer på Østlandet som ser dette hyppigere. Særlig utsatte er pung på hannhunder og jur på tisper, sier den erfarne veterinæren.

Dette bør du ha i sekken

Han mener hundeeiere bør vurdere ski uten stålkanter, eller fjellski med bare stålkant på midten av skiene.

– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier Kvinge.

Han anbefaler alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.

– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

En ulykke kan også koste en del penger. Er det akutt og utenfor åpningstid, blir prisen fort fra 15.000 kroner og oppover.

Artikkeltags