Hvem har vært ute på vårsnø på Brøttum?

Spor

Spor Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kraftig fotavtrykk i vårsnø på Brøttum. Men hvem har satt fotavtrykkene?

DEL

Det er Morten Strankdløkken som har tatt bildene.

Ringsaker Blad har sendt de videre til Statens Naturoppsyn.

- Det er litt vanskelig å se siden det er blaut snø. Da kan avtrykkene forandre seg, utvide seg. Men dette er etter all sannsynlighet jerv, sier rovilkontakt i Statens Naturoppsyn, Olaf Tørudbakken.

Morten Strandløkken sier dette om sporene han så:

- Det er hvertfall spesielt. Sporene er omlag 15 centimeter. Det er tydelig avtrykk etter klør og det er helt klart en sålegjenger.

Bildet ble tatt i går, og er ganske sikkert visket bort i dag. Bildet er tatt langs Nordre Kongsveg, en drøy kilometer nord for Brøttum Stasjon. Sporene hadde kurs mot garden Hundskjold.

Grunnen til at Tørudbakken mener det er jerv baserer han på følgende:

- Det er enten jerv, bjørn eller grevling. Det er de som har fæm tær. Ulv og hund har fire. Det som er bra med dette bildet er at sporene passerer ei buske. Den gir god referanse. For hadde det vært bjørn hadde den sunket ned i snøen. Bjørnen ville antakelig også hatt lenger skrittlengde, sier han.

Tørudbakken ber om at folk som tar bilde av spor kan legge ved en referanse ved siden av sporene. Så det er lettere å se størrelsen. Han oppfordrer folk som ser spor rapportere dem.

Jerv

Jerven er det største medlemmet av mårfamilien, om man ser bort fra enkelte vannlevende otere (Lutrinae). Fargen og den kraftige kroppsbygning gjør at den kan ligne en liten bjørn. Kroppen er smidig, og dyret beveger seg lett omkring i bratte dalsider og gjennom trange åpninger i steinurer.

Jerven kan bli cirka en meter lang, fra snute til halerot, og hannen kan veie opptil 18 kg, hunnen cirka 10 kg.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags