– Vi skjønte nesten ingenting

SJELDENT SYN: Denne fjellreven ble «caught on camera» i Engerdal.

SJELDENT SYN: Denne fjellreven ble «caught on camera» i Engerdal. Foto:

Knut Holmseth (58) fra Trysil og turfølget fikk en naturopplevelse av de sjeldne på nært hold tirsdag.

DEL

(Østlendingen) Etter å ha vært på skitur sammen med samboeren og en kamerat, fikk Holmseth nemlig øye på noe som ikke er spesielt vanlig i Hedmark.

– Jeg trodde først det var en hare, men så ganske fort at den var mye større enn det. Ved nærmere øyesyn oppdaget jeg at det var en fjellrev, så vi begynte å plystre for at den ikke skulle stikke fra oss. Da ble den ekstra nysgjerrig. Jeg hadde heldigvis med fotoapparatet og fikk knipset bilde, sier tryslingen til Østlendingen.

Reven sto og så på turfølget på omkring 150 meters avstand i rundt fem minutter før den tuslet videre.

Bildet ble tatt vestpå fjellene i Heggeriset i Engerdal kommune, omkring 15 kilometer fra fylkesvegen.

– Vi skjønte nesten ingenting da vi så at det var en fjellrev. Denne er på langt nær vanlig i disse traktene, og det er heller ikke mange av dem i Norge, sier Holmseth.

Det har han også rett i.

Ifølge Store norske leksikon, teller fjellrevbestanden i Norge om lag 200 voksne dyr. Arten er fortsatt kritisk truet av utryddelse.

De to viktigste årsakene i dag er antakelig at de store toppårene i lemenbestanden uteblir og at bestanden av rødrev i fjellet har økt.

I Fennoskandia (Norge, Sverige og Finland) lever den i høyfjellet over tregrensa, men også på Svalbard der bestanden er bærekraftig.

FOTOGRAFEN: Knut Holmseth fra Trysil.

FOTOGRAFEN: Knut Holmseth fra Trysil. Foto:

Artikkeltags