(Nettavisen): «Farmen kjendis» og «Farmen» har gjennom årene blitt et av de mest sette TV-programmene i Norge. Hvert år får vi se tolv utvalgte kjendiser reise hundre år tilbake i tid, og i år er intet unntak.

I fjorårets sesong av «Farmen» og i årets sesong av «Farmen kjendis» befinner deltakerne seg på Steinsjøen gård på Totenåsen.

En gård som eies av Jonny Brustad, som for ett år siden ikke hadde sett for seg at gården hans skulle bli en av Norges kanskje mest kjente. Det skulle nemlig en spesiell telefonsamtale sørge for.

Fikk inn tips

Brustad ble nemlig kontaktet av produksjonsselskapet Strix og TV 2 etter et tips fra kvinnen som har ansvar for dyrene i programmet.

Måtte sette inn vakthold på «Farmen»-gården etter inntrengere: – Våknet til at folk sto inne på rommet vårt

Gårdeieren er nemlig en god venn av kvinnen.

– Jeg ble kontaktet av TV 2 gjennom en som har ansvar for dyrene på «Farmen», som jeg kjenner fra tidligere, sier Brustad til Nettavisen.

Kvinnen tipset kanalen om den idylliske gårdsplassen på Steinsjøen, og straks fikk Brustad en helt unik telefon fra produksjonsselskapet.

Til tross for et svært godt tilbud og en smigrende forespørsel vurderte Brustad og familien lenge på om de i det hele tatt skulle takke ja til forespørselen. Med tanke på hvor populært programmet er, var de redde for at bruken av gården ville skape for mye oppmerksomhet.

Ifølge Brustad har det imidlertid vært mye mindre oppmerksomhet på gården enn han fryktet, og etter én sesong av «Farmen» på gården hans, ble det lett å si ja til en sesong til.

Hvor mye penger Brustad og familien fikk fra TV 2 for å låne bort gården vil ikke Brustad si noe om.

– Jeg og produksjonsselskapet Strix har blitt enig at det blir mellom oss, sier gårdeieren til Nettavisen.

– Det er jo mye arbeid

Brustad kan også avsløre overfor Nettavisen at det måtte gjøres flere endringer før gården kunne bli tatt i bruk til «Farmen»- innspilling.

TV 2 ønsket å innrede gården, som han kjøpte i 2004, med nye møbler og interiør. Familien måtte derfor fjerne alt de hadde av møbler og diverse ting i huset.

TV2 bekrefter: Farmen-kjendisene skal til Totenåsen

– Det er jo mye arbeid. Det var fullt møblert i alle rommene, så vi bar ut alt bortsett fra to rom som ikke skulle brukes da de ikke ville ha for god plass, røper Brustad.

Dermed er det to rom som er stengt av i boligen som kjendisene holdt til i under innspillingen.

Uten å røpe for mye om hva som sto i kontrakten mellom Brustad, Strix og TV 2, kan Brustad røpe at han ikke satt noen spesielle krav til produksjonen annet enn at gården skulle være i lik stand som den var da de tok over.

Pressesjef i TV 2, Jan Petter Dahl, opplyser til Nettavisen at de aldri kommer til å gå inn på detalj i kontrakter med sine samarbeidspartnere.

– Det ligger et omfattende arbeid bak når en «Farmen»-gård skal klargjøres for TV-innspilling. Det samme gjelder når den skal leveres tilbake til gårdeier. Hvordan gårdene skal være når vi er ferdig, er regulert i kontrakt – det samme gjelder dersom noe blir ødelagt og erstattes, sier Dahl.

Hjelper til under innspilling

For familien Brustad har det vært flere positive sider ved å leie ut gården til innspillingen av det populære TV-programmet. Han og kona, Tone, fikk nemlig følge med under innspillingen av programmet, og han legger ikke skjul på at han synes det er svært morsomt å være involvert i prosessen.

– Det er gøy å se hvor mye jobb som skal til for å lage noen minutter med TV, sier gårdeieren.

Familien fikk blant annet følge med på finalen av «Farmen» og «Farmen kjendis», og har bidratt med å gjøre klar gården til deltakerne. De fikk også tilbud om å delta på det såkalte markedet, men det takket familien imidlertid nei til.

Til tross for at familiefaren synes det er gøy å følge med på prosessen, synes han også det er kjipt å ikke få bruke gården på sommerstid.

– Vi er jo mye ved sjøen om sommeren, så det var jo en av bakdelene med å leie gården bort, innrømmer han.

Innspillingen av det populære programmet varer i elleve uker, men Brustad røper at familien ikke bor på gården verken da eller til vanlig.

– Jeg bor i Hurdal, gården har vi som ekstra bosted, sier gårdeieren til Nettavisen.