Gå til sidens hovedinnhold

Ekstra omsorgsdager, karanteneforenkling og optimisme

Tirsdagens koronapressekonferanse bød ikke på nye smitteverntiltak. Særlig assisterende helsedirektør Espen Nakstad holdt en optimistisk tone.

Regjeringens koronapressekonferanse tirsdag bød på ekstra omsorgsdager, en mindre regelendring – og en rekke oppfordringer.

Arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sto for den største nyheten. Det skal innføres ekstra omsorgsdager for foreldre, dersom barnas skole eller barnehage blir stengt på grunn av lokale utbrudd.

– Lokalt kan det bli behov for å stenge hele skoler. Det kan bety at noen foreldre har brukt opp den nye kvoten som ble innført 1. juli. Regjeringen innfører derfor en egen ordning der foreldre får omsorgsdager ved behov dersom kvoten er oppbrukt og skolen blir stengt, sa Isaksen.

Enklere karanteneregler

Karanteneregelverket blir forenklet når reglene for innreisekarantene og smittekarantene blir samlet i en felles bestemmelse. Dermed blir reglene for innreisekarantene strengere, sa helseminister Bent Høie (H). I tillegg strammer man inn på unntak fra karanteneplikten for samfunnskritisk personell.

– Unntaket for personell i samfunnskritiske funksjoner strammes inn fordi regjeringen mistenker at dette har blitt brukt for mye fordi arbeidsgivere ikke har planlagt godt nok, sa Høie.

Han sa at personell i slike funksjoner nå bare får unntak fra karantenereglene dersom det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten, eller dersom det ikke er tid for å gjennomføre tester.

Øving

Helseministeren byttet anledningen til å oppfordre kommunene til å forberede seg på lokale utbrudd, mens smittesituasjonen i de fleste av landets kommuner er god.

– Jo raskere en starter arbeidet med å slå ned lokale utbrudd, desto mindre er sjansen for at utbruddet blir stort, sa Høie.

Han pekte på viktige tiltak som korte kommandolinjer og rask reaksjon, framfor byråkratiske beslutningsprosesser, og oppfordret kommunene til godt samarbeid mellom nabokommuner og øvelser på samarbeid i rolige tider.

Optimisme fra Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad hadde et optimistisk budskap.

– Det er bare 18 personer som ligger på sykehus med covid-19 i Norge. Utbruddet er fortsatt håndterlig. Vi kan lykkes med å ha kontroll hvis vi holder ut, sa han.

Nakstad sa videre at dersom lokale utbrudd i byer som Oslo og Bergen blir slått ut, vil vi sannsynligvis kunne gå imot trenden i en rekke land og heller gå på jobb og skole i høst.

I tillegg til fordeler som at barn kan drive fritidsaktiviteter nesten som normalt, at arbeidsledigheten ikke vil øke, og at planlagt helsehjelp vil kunne gjennomføres, mener Nakstad at det vil føre til at folk ikke går like lei.

(©NTB)