Praktisk yrkesorientering (PRYO) er en ordning som gir elever på ungdomstrinnet en sjanse til å prøve seg i en jobb. En uke med skole blir erstattet med en uke i arbeid.

Ved Furnes ungdomsskole, hvor arbeidsuka lenge har vært en tradisjon, er elever på niende trinn nå ute og prøver seg i arbeidslivet.

– Nyttig

Henny Lerum Stensli (14) jobber på Studio Stil i Brumunddal denne uka. Hun har alltid likt å drive med hår og er veldig glad i å ordne håret for andre og seg selv, og Lerum Stensli tenker at frisørbransjen kan være aktuelt for henne senere i livet.

Dagen på jobb starter klokken 08:30. Hun vasker litt og hjelper til med forskjellige oppgaver, og får lov til å prøve ting hun aldri har gjort før. 14-åringen har også lært mye om hårprodukter og om ulike hårfarger. Blant annet har hun fått farge og fikse håret på en dukke, for å prøve seg.

– Det er kjempemorsomt med praktiske oppgaver, sier Lerum Stensli.

Hun trives veldig godt med å jobbe og det å utforske nye ting. 14-åringen får også brukt kreativiteten sin og mener det er nyttig å få prøve seg i jobben, med tanke på framtiden og hva hun burde velge videre i livet.

Elin Finstad er sjef på Studio Stil i Brumunddal og mener at PRYO-uka er veldig nyttig for elevene, siden det gir dem en mulighet til å få vite mer om en jobb de er interessert i.

– Noe som passer meg

Åsmund Oudenstad Holtklimpen (14) har valgt å jobbe på Skaugs Lakk og Skadesenter AS i Fremstadvegen i Brumunddal.

14-åringen forteller at han er interessert i biler og at han alltid har likt å fikse ting. Lakkering er også noe som Oudenstad Holtklimpen synes virker utrolig artig.

På jobben lærer Åsmund mye nytt som han ikke visste om fra før og han får blant annet lov til å reparere biler, men sjefen sjekker jobben etterpå for sikkerhetens skyld. 14-åringen trives veldig godt og sier at han ville valgt å jobbe på bilverkstedet framfor å jobbe, fordi han får drive med oppgaver han liker godt.

Jørgen Skaug er sjefen på Skaugs Lakk og Skadesenter og synes det er veldig bra at ungdomsskoleeleven er med og hjelper til.

– Mye av det Åsmund lærer her, kan han bruke videre i livet. Han får samtidig muligheten til å finne ut om det er dette han vil bli, sier han.