34 viltpåkjørsler i helga: De aller fleste er flinke til å melde fra, men noen stikker av etter å ha kjørt på et dyr på vegen

VARSLE POLITIET: Kjører du på en elg eller et annet vilt må du varsle politiet, men husk også å sikre ulykkesstedet med varseltrekant. Foto: Dag Bjørndahl

VARSLE POLITIET: Kjører du på en elg eller et annet vilt må du varsle politiet, men husk også å sikre ulykkesstedet med varseltrekant. Foto: Dag Bjørndahl

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av helga ble det påkjørt hele 34 vilt i Hedmark og Oppland.

DEL

Operasjonsleder Haagen Løvseth ved Innlandet politidistrikt opplyste at påkjørslene er spredt over hele politidistriktet og at ingen områder i Hedmark og Oppland er mer belastet enn andre.

Rådyr, elg, hjort og hare

Både langs riksveg 3, 25 og de andre hovedfartsårene gjennom politidistriktet har det smelt med dyr jevnt og trutt gjennom hele helga.

Totalt har 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare blitt påkjørt.

Det er å melde fra til politiet om at påkjørselen har skjedd.

– I all hovedsak er det de som har kjørt på dyret som melder fra til politiet, men det er også de som melder fra om dyr som har blitt påkjørt – uten at identiteten til sjåføren som gjorde det er kjent, sier Løvseth til Østlendingen søndag kveld.

Dette må du huske

Dersom du kjører på et dyr i trafikken er det noen viktige ting du må huske på – ikke bare å ringe politiet.

Det første man må gjøre hvis uhellet er ute, er å sikre ulykkesstedet med varseltrekant, nødlys og ta på refleksvest. Deretter må man sjekke personskade og eventuelt forholde seg til førstehjelp og ringe 113. Etter det kommer turen til dyret og den obligatoriske telefonen til politiet.

Det er rett og slett ulovlig å la være.

– Etter at vi blir varslet er det vi som tar kontakt med viltnemnda i kommunen påkjørselen har skjedd, sier Løvseth.

Dersom dyret er hardt skadd og ligger i veikanten, bør man konferere med politiet før man eventuelt prøver å avlive det.

Det er ikke lov å ta med seg døde dyr. Det gjelder selv om dyret har stukket til skogs etter en påkjørsel.

Fart og forhold

Operasjonsleder Løvseth ved Innlandet politidistrikt oppfordrer alle til å kjøre pent og forsiktig.

– Tilpass farten etter forholdene, sier han.

– Det det flere utforkjøringer og hendelser i trafikken nå som vinteren har kommet?

– Nei. Det er etter hvert et godt etablert vinterføre nå, så folk har nok blitt vant til at føret er annerledes, svarer Løvseth.

Artikkeltags