Det viste meldingene Ringsaker Blad fikk da lokalavisa spurte om hva temperaturene viste lokalt på facebook søndag formiddag.

Enkelte steder nede ved Mjøsa og i bygder som Næroset og Åsmarka krøp gradestokken ned mot 30 kalde minusgrader. Fra Åsmarka og opp til Sjusjøen er det ikke mange kilometerne. Mens det var iskaldt i Åsmarka var det "bare" rundt fem minusgrader på Sjusjøen søndag morgen og formiddag. Det vil altså si en forskjell på 25 minusgrader.

Andreas Karlsen på Storåsen meldte om minus tre på solsiden og minus 8 på skyggesiden klokka 10.25 søndag. Behagelige temperaturer i høyden, mens May Britt Aasen kunne melde om 28 minusgrader i Åsmarka på samme tid. Flere andre melder om temperaturer mellom 20 og 30 minusgrader.

Inversjon kalles dette værfenomenet som gjør at det noen ganger er atskillig varmere oppe i høyden i Ringsakfjellet enn nede i bygda. Det kan bli opp til 20 graders forskjell, spesielt hvis du har et skikkelig snødekke og det er klart vær, forklares det med.

Dermed er det nok litt flere som holder seg utendørs i fjellet enn på lavere høyder i Ringsaker søndag.

Inversjon

Inversjon er innen meteorologi når temperaturen stiger med høyden. Dette er det motsatte av den normale situasjonen, for vanligvis vil temperaturen avta oppover i atmosfæren.

Inversjon oppstår typisk om vinteren, når bakken blir kald og kjøler ned lufta nær bakken. Fordi kaldere luft er tyngre, legger den seg i lave områder, for eksempel i daler, og det skal mye til at den skiftes ut.

Ved samme lufttrykk er kald luft tyngre enn varm luft. Hvis temperaturen i lufta nær bakken av en eller annen grunn faller, vil den kaldeste (tyngste) lufta synke ned i de laveste områdene i terrenget på grunn av tyngdekraften.

Kilde: Store Norske Leksikon