(Nettavisen): Skoleferien er bare noen få uker unna, og hos de norske turoperatørene er det stadig færre reiser å velge blant. Prisene er ganske friske på det som er ledig, det kan koste skjorta, som Nettavisen nylig skrev.

Men et knep kan gi deg sydenferie til en langt lavere pris enn det du må ut med hos de norske turoperatørene.

Nettavisens har testet og fant at det er mulig å få sydenturen til under halv pris ved å bruke dette knepet.

– Reis fra Polen eller London

– Jeg snakket med noen nylig som hadde reist på chartertur fra Polen. Det fungerte veldig bra, sier reiselivsekspert Odd Roar Lange til Nettavisen.

Dette var altså snakk om en chartertur fra, og ikke til, Polen.

– Hvis du kjøper feriereisen i et annet land, som for eksempel Polen, England eller Tyskland, vil du se at prisene er noe helt annet enn i Norge, sier Lange

Han står bak nettstedet The Travel Inspector og har jobbet som reiselivsjournalist og foredragsholder i en årrekke.

– Dette er et hemmelig triks som kan være veldig bra for de litt viderekommende, sier Lange.

Du må riktignok kjøpe deg en egen flybillett for å komme deg dit reisen starter, for eksempel fra Oslo til London. Men selv om man regner inn den kostnaden kan man fortsatt spare rundt 50 prosent i forhold til hva turen vil koste om man bestiller via en norsk turoperatør, viser Nettavisen sin prissjekk.

Se priseksempler lenger ned i artikkelen.

Derfor blir det billig

Det er flere grunner til at ferieturen er billigere å kjøpe i disse landene.

– For det første er Norge et lite land sammenlignet med land som for eksempel Storbritannia. Siden britene har så mye større volum i antall reiser klarer de britiske turoperatørene å sikre seg lavere priser enn det de norske kan.

– I tillegg spiller pris og kostnadsnivå inn. Norge er et høykostland, det drar prisene opp. Kjøper du en reise fra England, Tyskland eller Polen så vil du se at prisene er mye lavere.

Flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, bekrefter bildet.

– Prisene er basert på markedet i det aktuelle landet. I Norge er det mer kjøpevillighet og lavere flysetekapasitet enn i England, for eksempel. Det betyr at prisene ofte er høyere her enn i England, sier Elnæs.

Ifølge Elnæs gjelder dette ikke bare pakkereiser, men også om man er på jakt etter kun billige flybilletter.

– Det er mulig å spare penger ved å kjøpe en flybillett fra London til New York, og så skaffe seg en separat billigbillett fra Oslo til London, sier Elnæs.

Nettavisens prissjekk

Vil du en uke til Kreta i starten av juli koster det fra drøye 30.000 kroner og oppover for en familie på fire.

Det billigste alternativet Nettavisen fant hos reiseselskapet Tui var et hotell i Agia Marina til 32.898 kroner. Hos den britiske turoperatøren Thomas Cook fant vi et hotell bare ti minutter unna til 14.729 kroner.

Under halve prisen med andre ord.

Enda større prisforskjell var det på en reise til Korfu. Der var det rimeligste alternativet med Tui 43.351 kroner, mens tilsvarende tur med Thomas Cook kostet 14.228,–. Prisen fra London er kun en tredjedel av prisen fra Oslo.

En storbyferie som bonus

Også når man regner inn flybilletten fra Oslo til og fra London er besparelsene store. Gjennom tjenesten Skyscanner fant vi billetter for en familie samlet til 4.996 kroner. Legger man den utgiften på toppen av turen til Korfu med Thomas Cook blir totalen 19.224. Fortsatt godt under halv pris av hva turen ville kostet fra Norge.

– Flybilletten mellom Oslo og London vil selvsagt være en kostnad. Men det gir samtidig muligheten til å skaffe familien en liten bonus storbyferie i kombinasjon med sydenturen. Man får virkelig mye valuta for pengene, sier Odd Roar Lange.

For de viderekommende

Selv om det kan være mye å spare, bør man tenke seg om før man kjøper reiser fra utlandet.

– Jeg vil si dette grepet er for de litt viderekommende. Jeg benytter meg gjerne av slike løsninger, men jeg ville nok ikke foreslått dette for min gamle tante, for å si det slik, sier Lange.

Det å kjøpe utenlandsturen fra for eksempel London gir en større risiko, mener Elnæs.

– Det er et sjansespill når man har to reisedokumenter. Hvis det blir store forsinkelser kan du få problemer. Kjøper du reisen i Norge og bestiller en sammenhengende tur, kan du se på det som en forsikringspremie, sier han.

Man må også bruke mer tid på bagasje som ellers vil være sjekket inn hele veien når du reiser direkte fra Norge.

– Har du bagasje må denne også hentes og sjekkes inn på nytt. Det er litt hassel, sier Elnæs.

– Jeg har prøvd dette, og det kan absolutt være litt å spare. Men det er for viderekommende, sier han.