Gå til sidens hovedinnhold

EU og klimaet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til regiondirektør i NHO Innlandet, Jon Kristiansen, for fantasifullt innlegg i HA og RB med tittelen «Derfor kan EØS redde klimaet». Positivt er det at strømmen i Europa har blitt 29 % reinere fra 2015–2021. I fjor kom 38 % av strømmen i EU fra fornybare kilder (NRK nett).

Fornybare energikilder er væravhengige og ustabile. I Finansavisen 19/11 skriver Jan Emblemsvåg at i år har vindkraftproduksjonen i Tyskland sunket med 25 %. Bruk av brunkull har økt med 44 %, svartkull med 36 % og gass med 15 %. Landet får den høyeste økningen i klimagassutslipp siden 1990. Frankrike får mesteparten av strømmen fra atomkraft, men skal satse mer på vindkraft.

Emblemsvåg spør: Hvis vindkraftproduksjon er konkurransedyktig, hvorfor legges 400 vindkraftanlegg ned i Tyskland, når de ikke lenger får subsidier etter 20 års drift og anleggene er nedbetalt? Vindkraft har store vedlikeholdsutgifter, særlig til havs. Wind Europe-sjef Giles Dickson ber Norge bygge flest mulig vindkraftanlegg, både på land og til havs. Internasjonale konserner tjener fett på «grønn satsing» subsidiert av nasjoner som lar seddelpressene gå så lenge de er kredittverdige.

Fri flyt

EU står for fri flyt av varer, tjenester og arbeidskraft. De store industrikonsernene har i økende grad flyttet produksjonen til lavkostnadsland, mest til Kina hvor over hundre gigantiske kullkraftverk er under bygging eller prosjektering. Kina står nå for 27 % av verdens samlede CO₂-utslipp. Halvfabrikata og ferdige produkter skipes og flys til Europa og Amerika. Blir de globale utslippene mindre av dette?