(Glåmdalen): Videre heter det i e-posten at du får tilbake beløpet ved å trykke på lenken under. Dette er nok et tilfelle av phishing – der det masseutsendes falske e-poster i håp om å lure kunder til å oppgi personlig informasjon og innlogginger med formål å svindle.
Denne mailen har mange har fått nå, der det tilsynelatende er Telenor som er avsender.
Sjekk med musepekeren
Du har etter alle solemerker ikke betalt dobbelt for mars måned, slik det hevdes i e-posten. Telenor sender ikke ut slike e-poster, og advarer sterkt mot å trykke på lenker i e-poster eller i sms'er som etterspør slikt.
Språk og informasjon kan se tilsynelatende riktig ut, men det er flere ting du kan gjøre for å sjekke om e-posten eller sms-en er ekte:
Hold musepekeren over avsenderfeltet, og du vil ofte se en veldig rar avsenderadresse. Det gjør en også i dette tilfellet, og når den begynner med [email protected]. så er det et godt bevis om at dette er juks og fanteri.
Logg alltid inn via Telenor sin side om du lurer på om de er rett avsender. Der vil det ligge riktig informasjon. Ser du det ikke der, så er henvendelsen du har fått, falsk.
Ikke gå i fella
Her er et annet eksempel som Telenor selv referer til når de informerer om falske e-poster og sms'er, på lik linje med den falske mailen over her:
For å unngå å gå i phishing-fella, har NorSIS’ tjeneste Nettvett.no følgende råd:
- Om det er snakk om e-post, sjekk avsenderadressen! I mange tilfeller er ikke avsenderadressen forfalsket, da kan svindelen enkelt avsløres på denne måten.
- Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post.
- Sjekk hvor lenken tar deg. Ved å holde musepekeren over lenken, kommer webadressen opp.
- Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no, etc.
- Prøv ikke å klikke på lenker i e-post, men kopier heller adressen manuelt. Dersom linken viser til en nettside, skriv adressen heller direkte inn i nettleseren.
- Vurder avsender og nettsider nøye, før du oppgir informasjon.
- At siden er sikret med https sier ingenting om siden er pålitelig eller ikke. Mange er ikke klar over dette, og stadig flere phishing-sider tar i bruk https for å misbruke folks tillit.
- Hold operativsystem og programmer oppdatert.
- Benytt oppdatert antivirus.
Her er et eksempel fra Nettvett sin oversikt over hvordan slike phishing-e-poster kan se ut: