– Varmen mange steder har vært en stor utfordring i sommer. Hvert eneste år får vi inn kjæledyr som har kollapset, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling.
Det sier veterinær Tor Kvinge, som er tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.
– Noen kvikner til når vi får kjølt dem ned med kaldt vann, men mange er så dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøs væske, forteller han.
Veterinæren ber folk om å se ekstra godt til kjæledyrene sine når varmen slår til som den har gjort mange steder i år.
– I den intense heten lider både katter og hunder. Sørg for at de har tilgang til skygge og rikelig med vann, både innendørs og utendørs. Sett gjerne ekstra drikkebegre flere steder i huset og ute. Skulle dyrene begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvemme ut, bør du spyle dem med kaldt vann. Ikke pakk dem inn i våte og kalde håndklær, sier Tor Kvinge.
Han advarer samtidig mot å ta med hunden på stranda i varmen.
– Der pleier det ofte være mangel på skygge. I tillegg oppdager vi ofte skader på hunder som har oppstått på eller nær stranda. Det kan være glasskår eller skarpe ting i terrenget, uttaler Kvinge.
Veterinæren ber også folk om aldri å la dyr være alene i en innelåst bil når sola steker som verst.
- Les også: Derfor bør du vaksinere kjæledyret ditt
Mange ønsker å ta med seg hunden sin på ferie til utlandet. Da er det flere ting som er viktig å tenke på.
– Enten dere skal på hytta i Sverige, på bilferie til Danmark eller til mer eksotiske strøk, anbefaler jeg å alltid holde seg oppdatert på Mattilsynets sider for gjeldende reglement, da det kan skje endringer. Det viktigste å huske på er revens bendelorm, som krever behandling dersom du skal til visse land, rabiesvaksine og passreglene for kjæledyr. I tillegg er det viktig å chipmerke hunden, forklarer Tor Kvinge.
Norsk sommer kan by på flust av huggorm og flått, som begge gjør sommeren litt kjipere. Det gjelder også for hunden din.
– Blir hunden din bitt av orm, er det viktig å komme seg til veterinær så fort som mulig. Hold hunden rolig underveis, slik at ikke giften sprer seg i kroppen, sier Kvinge.
Typiske symptomer på at hunden er bitt, kan være et plutselig hyl i skogen, eller at hunden har hevelse rundt et bittsår.
– I tillegg blir den ofte trøtt og slapp etter en stund, sier han.
Når det gjelder flått, er det lurt å sjekke hunden regelmessig. Det er viktig å ta bort flåtten med det samme den blir oppdaget.
– Hos veterinæren er det også også mulig å få reseptbelagte midler som beskytter mot flåttbitt, påpeker Tor Kvinge. (ANB)