Gå til sidens hovedinnhold

Dette er mer populært enn noen gang

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere camping-rekorder kan stå for fall denne sommeren. Pilene vil peke oppover i lang tid framover, tror bransjefolk.

(Siste)

– Nye tall viser en vekst i bobilsalget på drøyt 40 prosent hittil i år, sier Kåre Johan Røinås, markedsdirektør i forhandlerkjeden Ferda.

I løpet av 2017 økte den norske bestanden av bobiler og campingvogner til 170.000, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. De fire første månedene i år ble snaut 1.000 nye enheter registrert.

– De fleste som har bobil velger å feriere i Norge. Samtidig kommer bobilfamilier fra mange andre europeiske land hit til landet, så den samlede effekten kommer til å bli merkbar, sier Røinås.

Også eierne av norske campingplasser har forberedt seg på økt trafikk.

– De siste ti årene er det investert rundt 800 millioner kroner i oppgradering av anlegg rundt om i landet. Mange er optimistiske foran årets sesong, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingssjef camping i NHO Reiseliv.

Om lag 300 norske campingbedrifter er nå klassifisert etter det nordiske systemet for stjernekrav, som rangerer anleggene fra én til fem stjerner ut fra hva slags fasiliteter de tilbyr.

– Over halvparten er spesielt tilrettelagt for bobiler, og antallet øker, for denne gruppen gjester blir stadig viktigere for vår bransje. Slik tilrettelegging kan blant annet omfatte egne områder eller oppstillingsplasser samt egnede sanitæranlegg, sier Larsen.

I 2017 ble det registrert snaut 7,2 millioner overnattinger på norske campingplasser. Antall bobilovernattinger økte med 9,5 prosent.

NHO Reiseliv tror tallene kan bli enda høyere i år.

Også utenom campinganleggene har tilretteleggingen for bobilturisme skutt fart.

– Antall bobilplasser, som er stoppunkter der man kan overnatte og ta ut bord og stoler, øker raskt. Det samme gjelder antall steder der man kan fylle gass eller tømme avfall og tanker, sier Knut Randem, redaktør for Bobilplassen.no, som publiserer praktisk informasjon for campingfolk.

I øyeblikket omfatter oversikten rundt 400 bobilplasser.

– I tillegg til kommuner er det etter hvert en del båthavner som har etablert slike plasser. Også noen idrettslag og enkelte andre aktører har engasjert seg, så nye punkter må stadig plottes inn på service-kartet vårt, uttaler Randem.

PS! Den norske interessen for camping på hjul har tradisjonelt vært størst i Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland og Rogaland. (ANB)

Kommentarer til denne saken