(Nettavisen): I Norge har koronarestriksjonene vært fraværende en god stund nå, men flere populære reisemål opererer fremdeles med blant annet koronasertifikat og innreiserestriksjoner.

Reglene for koronasertifikat er bestemt av EU, og som FHI skriver i en pressemelding: «Mange av reglene er kompliserte å sette seg inn i.»

– Det viktigste folk bør gjøre, er å sjekke om landet du skal reise til krever koronasertifikat. Svært mange land har gått bort fra krav om dette, sier overlege Eli Heen ved Folkehelseinstituttet.

Spania og Hellas med ulike regler

Spania topper også i 2022 listen for nordmenn når det gjelder pakkereiser, ifølge Finn.no.

Ifølge Reopen EU, som FHI henviser til angående om land krever koronasertifikat eller ei, må man tilfredsstille ett av følgende krav for å kunne reise inn i Spania per 31. mai 2022:

Alle personer over 12 år må enten:

  • Kunne bevise at de er fullvaksinert, med siste dose senest satt for 270 dager siden ved innreise (enkelte unntak finnes)
  • Kunne bevise at de har gjennomgått covid-19 de siste 180 dagene
  • Ha en negativ test som er maks 72 timer gammel

Saken fortsetter under avstemningen.

Lignende regler gjelder for Italia, Frankrike og Tyskland, blant andre, mens man kan reise helt uten koronasertifikat til populære ferieland som Hellas og Kroatia.

– Det viktigste

For landene som krever koronasertifikat, så finner man dette på Helsenorge.no eller i Helsenorge-appen.

– Det viktigste å huske, er at du har gyldig koronasertifikat i uavgrenset tid hvis du er over 18 år og har fått en oppfriskingsdose. Hvis du er grunnvaksinert, har du gyldig koronasertifikat i 270 dager. Og hvis du har gjennomgått covid-19, har du gyldig koronasertifikat fra dag 11 til dag 180 etter positiv test på teststasjon. Hvis du er under 18 år, har du gyldig koronasertifikat i uavgrenset tid hvis du er grunnvaksinert. Både barn og voksne blir i Norge og de fleste land regnet som grunnvaksinerte enten etter to vaksinedoser eller etter én dose i tillegg til positiv test. Du kan òg få innreise i mange land ved å ta en test for å dokumentere at du ikke har covid-19, sier Heen.

FHI forteller at de får en del spørsmål om hvor en kan teste seg i Norge.

– Du kan spørre kommunen om de har mulighet til å ta en test, eller gå til en av de private aktørene som tilbyr dette. Muligheten for testing vil være ulik avhengig av hvor i landet du bor, og du bør òg sjekke dette i god tid hvis du trenger test for reise, sier Heen.

I tillegg er det mange nordmenn som lurer på om i hvilken grad det er lurt å vaksinere seg med en ekstra dose nå, hvis man ikke har nok vaksinedoser for et gyldig koronasertifikat:

– Reglene kan endres fram mot sommeren, men det er ikke lurt å vente lenger enn 1 måned før reise med en eventuell vaksinedose, sier Eli Heen ved FHI.